Drágulhatnak a luxusingatlanok

Vágólapra másolva!
Akár 20 százalékkal is emelkedhet a luxusingatlanok ára Magyarországon. Az elsősorban külföldiek által kedvelt ingatlanokból még minidig nincs elegendő a piacon. A transelektro Csoport szerint a z ingatlanpiacon jelen lévő vevők tizede hajlandó 3-400 ezer forintot fizetni négyzetméterenként.
Vágólapra másolva!

A magyarországi luxus ingatlanokat elsősorban külföldiek vásárolják, ezen a piacon 2006-ban 20 százalékos áremelkedés várható jövőre - tette közzé a Transelektro Csoport év végi gyorsjelentésében, csütörtökön.

Az új, luxus igényeket is kielégítő ingatlanokból még mindig nincs megfelelő mennyiségű a piacon, így ha a lakáspiacon nem is, de a luxus ingatlanok szegmensében, a négyzetméterenként 500 ezer forintnál drágább lakások piacán 2006-ban 20 százalékos árnövekedést lehet valószínűsíteni.

A Transelektro Csoport felmérése szerint a hazai potenciális vevők alig több mint 10 százaléka képes és hajlandó megfizetni a 300 ezer-400 ezer forintos árat négyzetméterenként, az 500 ezer forint feletti négyzetméterárat pedig már csupán a lakosság 1-2 százaléka képes előteremteni. Ez a réteg gyakran hitel felvétele nélkül vásárolja meg az ingatlant.

A külföldiek magyarországi ingatatlan-vásárlásairól nehéz pontos képest alkotni, mivel a kedvezőbb adózás miatt a külföldi befektetők közül sokan céget alapítanak a lakásvásárlásra. A külföldiek - idézi a Transelektro Csoport a Belügyminisztérium felmérését - az idei első kilenc hónapban 4331 lakást vásároltak, 14 százalékkal kevesebbet, mint 2004 hasonló időszakában.

A Transelektro Csoport szerint Magyarországon még mindig magasabb hozamot lehet elérni befektetési céllal vásárolt lakások megvételével, mint az egyéb befektetési formák többségével. A Transelektro Csoport luxusberuházása, a Prestige Towers lakásai az értékesítés óta eltelt nyolc hónap alatt 30 százalékos áremelkedést értek el, az épületkomplexumban az átlagár jelenleg 630 ezer forint körül mozog négyzetméterenként. Ilyen gyors ütemű áremelkedés Párizsban és Manhattanban is ritkaságszámba megy, mivel a nagy világvárosokban eleve jóval magasabb a luxus ingatlanok ára - állapítja meg a Transelektro gyorsjelentése.