Az ügyvédek kerestek a legtöbbet 2005-ben

Vágólapra másolva!
Idén a jogászok és az informatikusok keresték a legtöbbet beosztott alkalmazottként. Budapesten a legmagasabbak a fizetések, a bérek különbsége egyes munkaköri szinteken a 20 százalékot is meghaladja - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A legtöbb vállalat az inflációt és az egyéni teljesítményt veszi alapul a béremelések során - a HayGroup Menedzsment Tanácsadó Kft. 2005-ös jövedelemszint-felmérése szerint. Az irodai alkalmazottak és a fizikai dolgozók esetében a fizetésrendezések alapja elsősorban az infláció, a felsővezetők, vezetők és szakemberek bérrendezésénél elsődlegesen az egyéni teljesítményt veszik figyelembe.

A bérek különbsége egyes munkaköri szinteken a 20 százalékot is meghaladja az azonos szintű munkakörökben foglalkoztatottak között, ami jelentős növekedés az elmúlt évi vizsgálat eredményeihez képest.

A felmérés szerint idén a jogi és az informatikai munkakörök a legjobban fizetettek az azonos szervezeti hierarchiát tekintve. Fizetési szempontból a legelmaradottabb munkakörök közé a termelési, a minőségbiztosítási, a környezetvédelmi és a munkavédelmi munkakörök tartoztak. A vállalati bérszintek alacsonyabb szintű munkakörök esetén a regionális, magasabb szintű munkakörök esetén az iparági jellemzőket tükrözik.

A HayGroup úgy találta, hogy ismét Budapest az első a fizetések regionális versenyében; Nyugat-Magyarország a második, míg Kelet-Magyarország a harmadik. Az eddigi trendnek megfelelően a fogyasztási termékeket előállító, forgalmazó (FMCG) vállalatok bérpiaca az országos felett helyezkedik el.

A különbség munkaköri szintenként különböző, de jól megfigyelhetően nő a vezetői szintek felé haladva. Az összjövedelmet tekintve átlagosan 11 százalékkal fizetnek jobban az FMCG vállalatok. A fizetésrendezés leggyakoribb időpontja a megkérdezett cégek körében a január. Egyre több vállalat köti azonban a béremelések időpontját a pénzügyi év kezdetéhez, ami gyakran az év más időszakára esik.

A jövedelemfelmérésben 220 vállalat vett részt. A vállalatok fele budapesti, 22 százalékuk kelet-magyarországi, 30 százalékuk nyugat-magyarországi székhelyű.

A fővárosi cégek fizetnek a legjobban

Átlagosan tíz magyar alkalmazott közül négy határozottan gyengének tartja a fizetését az iparágon belüli más cégeknél elérhető jövedelemmel összehasonlítva - derül ki a Mercer Kft. felméréséből. A tanácsadó cég szeptember és november között készült adatgyűjtése szerint a megkérdezettek általában elégedettek munkájukkal, szervezetükkel és munkakörülményeikkel.

Minden tíz válaszadóból hat igazán elkötelezett saját munkájával és munkahelyével kapcsolatban; kevésbé elégedettek viszont az alkalmazottak a vállalaton belüli karrier- és képzési lehetőségeikkel. A kutatás úgy találta, hogy a dolgozói elkötelezettségre leginkább öt faktor meghatározó: a termékek és szolgáltatások minősége, a személyes fejlődés lehetősége, a méltányosság és a nyílt kommunikáció, a munkaszervezeten belüli hierarchikus szintek pontos kialakítása és a munkaköri szerepek tisztázása, valamint a juttatások.