Nincs egyetértés a vasúti sztrájkról

Vágólapra másolva!
Három reprezentatív vasúti szakszervezet elhatárolódik a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) december 21-i sztrájkfenyegetőzésétől, azt ugyanis indokolatlannak tartják.
Vágólapra másolva!

A Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szakszervezte szerint a sztrájkfenyegetőzés felesleges feszültségeket keltett a több tízezer vasutas munkavállaló körében és a magyar társadalomban.

A fenyegetőzés nem a vasutas munkavállalók érdekvédelmét, hanem a VDSZSZ saját szervezetpolitikai céljait szolgálta - hangsúlyozza a nyilatkozat. Az ilyen magatartás szerintük lejárathatja a szakszervezeteket, a sztrájk intézményét, ezért elhatárolódnak a VDSZSZ magatartásától.

A nyilatkozat szerint állításaikat igazolja, hogy a december 23-án a reprezentatív szakszervezetek - köztük a VDSZSZ - által aláírt bérmegállapodás és kollektív szerződés meghosszabbítás lényegében ugyanazt tartalmazza mint amit december 21-ig elértek.

Az ötödik reprezentatív szakszervezet, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) vezetője nem írta alá a nyilatkozatot, bár az érdekképviselet neve is szerepel aláírás nélkül a dokumentumon. A VSZ képviselői egyelőre nem szólaltak meg az ügyben. Korábban arról volt szó, hogy a VSZ is aláírja a nyilatkozatot, de végül ez nem történt meg, mert a VSZ álláspontja valószínűleg megváltozott.

A VDSZSZ december 21-én azt közölte sajtótájékoztatón, hogy szerintük a nyomásgyakorlás további eszközeinek bevetése nélkül a MÁV nem hajlandó a megállapodásra. Álláspontjuk szerint azokat a kedvezményeket, amelyeket harcok és sztrájkok árán sikerült elérni, most elvonnák a vasutasoktól. Továbbá a MÁV ajánlata 5 plusz 1,5 százalék béremelés, míg a szakszervezet legalább 7 százalékos általános béremelést vár 2006-ra.

A december 23-án aláírt egyezség szerint a jövő évi bérfejlesztés mértéke 5 plusz 1,5 százalék lesz.