Vágólapra másolva!
Beérnek a környezetvédelmi nagyprojektek 2006-ban, felfut az emisszió-kereskedelem, és meglódulnak a megújuló energiaforrásokat célzó projektek - vázolta fel Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a szakterületén a következő egy évben várható fejleményeket.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós támogatással megindult hulladékgazdálkodási, szennyvízkezelési beruházások jelentős része 2006-ban fejeződik be. A Vásárhelyi terv keretében zajló projektek nagy része is ebben az évben zárul le - tette hozzá a miniszter.

Persányi Miklós közölte, hogy a regionális hulladékgazdálkodási rendszerek közül átadják a Tisza-tavi, a miskolci, a Sajó-Bódva-völgyében épülő, a nyugat-balatoni, valamint a dél-balatoni regionális rendszereket. A Balaton körül a szennyvíz főgyűjtő kiépítése is 2006-ban fejeződik be. Ez a beruházás befolyást gyakorol a tó minőségére is. Tavaly, 2005-ben három nagyprojekt megépítése fejeződött be.

A szennyvízkezelési projektek közül Győrben, Szegeden, Pécsett, Sopronban és Szombathelyen készülnek el az uniós társfinanszírozással az elmúlt években már megkezdett építkezések. Kelet-Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházásának, az összesen 131 milliárd forintból létesülő Budapesti Központi Szennyvíztisztítónak a kivitelezése is megindul 2006-ban - jelezte a miniszter.

Persányi Miklós beszámolt arról, hogy a komplex vízügyi programnak számító Vásárhelyi terv keretében 22 beruházás indult el eddig, amelynek 14 még be nem fejezett projektje zárul le 2006-ban. Úgynevezett árapasztó tározók létesülnek, és a Tisza nagymedrét érintő fejlesztések valósulnak meg.

A miniszter kitért arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátási egységek adás-vétele, azaz az emisszió-kereskedelem is ebben az évben teljesedik ki. Az európai uniós rendszer opciós üzletekkel már 2005-ben elindult, de a tényleges kereskedés 2006-ra várható.

Ezzel részben összefügg a megújuló energiaforrások terjedése, hiszen a zöldenergiával összefüggő fejlesztésekkel olyan kibocsátási egységek szerezhetők, amelyek az emisszió-kereskedelem rendszerében számolhatók el - mutatott rá a szaktárca vezetője.

Ezen kívül az alternatív energiaforrások térnyerésére azért is lehet számítani, mert a kormány 2006-ban elfogadja a megújuló energia fejlesztési stratégiát, kijelölve ezzel a környezetbarát energiatermelés fejlődési irányát.