Gond nélkül váltottak áfát a kereskedők

Vágólapra másolva!
Zavartalanul állt a kiskereskedelem a 20 százalékos áfára. A nagyobb áruházláncok egyszerre állították át pénztárgépeiket a január 2-i nyitásra. Az átállás több tízmillió forintos költséggel járt. A kisebb boltok pénztárgépeit csak szakemberek tudják átállítani, ők azonban jóval kevesebben vannak, mint amennyire szükség lenne, ezért bizonyos helyeken még mindig kézzel állítják ki a számlát. A technikai átállásnak március végéig kell megtörténnie.
Vágólapra másolva!

A nagyobb kiskereskedelmi bolthálózatok zavartalanul átálltak a január 1-től 25 százalékról 20 százalékosra csökkent áfa miatt megváltozott számlázására, a kisebbeknél viszont okoz némi gondot a pénztárgépek átállítása - nyilatkozták a megkérdezett kereskedelmi áruházláncok és érdekképviseletek.

"Az átállás a nagy forgalmú bolthálózatoknál nem okozott fennakadást, mert csak a számlázási programot kellett átállítani és a polc-, valamint az árucímkéket kellett kicserélni - mondta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége ügyvezetője. Ezzel szemben a kisebb boltoknál technikai probléma keletkezhetett, mert az egyszerűbb, csak gyűjtő egyet, illetve kettőt feltüntető pénztárgépeket egyenként kell átállítani. Ezt azonban csak az erre engedélyezett szakemberek végezhetik el, ők azonban nem bírták a nagy igények miatti terhelést. Antalffy Gábor emlékeztetett arra, hogy a törvény március végéig biztosított türelmi időt az áfa-csökkentéssel kapcsolatos technikai átállásra.

Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (Áfeosz) főtitkára közölte: a mintegy 5.300, többségében kisboltot magába foglaló, Áfész/Coop Csoportnál jelentős munka és dologi ráfordítással ugyan, de megtörtént az új áfa kulcsokra történő átállás. A 2004-ben 355 milliárd forintos bevétellel, a magyar élelmiszer kiskereskedelmi piacon 12 százalékos részesedéssel rendelkező Áfész/Coop Csoportban informatikai rendszert a nagyáruházakban alkalmaznak, s így ezeknél a számlázási rendszer átállítása szinte zavartalan volt.

A kisebb boltokban a pénztárgépek átállítása csak az áfa kulcsának megváltoztatását jelenti, így ha valaki számlát kér, azt továbbra is kézzel kell kiállítani. Az áfa kulcsának csökkentése a forgalmazott cikkeknek mintegy felét érintette, ami egy átlagos méretű boltban 6-7 ezer árufélét jelent.

A Tesco pr-igazgatója szerint az átállás költsége több tízmillió forintot is elérhet. Danks Emese, a 13 százalékos piaci részesedéssel bíró Tesco Global Áruházak Rt. pr-igazgatója közölte: a január 2-i első munkanapra 53 hipermarketük összes pénztárgépét zökkenésmenetesen átállították a 20 százalékos áfa számlázására, így fennakadás nem volt emiatt. Hozzátette, hogy az áruházankénti 35-40 ezerféle termék polc-címkézése még nem fejeződött be, de reményét fejezte ki, hogy e hét végére az összessel végeznek. Danks kiemelte, hogy a vásárlót kár nem éri, ha olyan terméket vásárol, amelyiken még a régi ár szerepel, mert a pénztárnál a vonalkód alapján történő leolvasó már az átállított, csökkentett árat számlázza ki.

A Metro Kereskedelmi Kft. 13 magyarországi áruházának mintegy 250 pénztárgépét a hétfői nyitásra átállították a 20 százalékos áfára, míg a polcok árcéduláit hétfő délutánra címkézték át - közölte Tokaji Zsolt, a társaság kommunikációért felelős marketing igazgatója. Hozzátette: az egyedi árukra teendő címkék ragasztásával már 90 százalékban végeztek, legkésőbb vasárnapra minden érintett termékre felkerülnek az új árak. Utalt arra, hogy a Metro több mint 12 ezer árucikkét érintette az átárazás, ennek többsége iparcikk, míg kisebb hányada élelmiszer.

A 4 százalékos kiskereskedelmi piaci részesedéssel rendelkező Auchan Magyarország Kft. 10 hipermarketében a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében termékeik régi árát fehér címkén kint hagyták, míg az újat sárga cédula mutatja. Így ellenőrizni lehet, hogy valóban érvényesítették-e az áfacsökkentést. Az átárazás mintegy 50 ezerféle terméküket érintette, aminek többletkiadása összességében legfeljebb 10 millió forintot tesz ki. Megerősítette, hogy mintegy 650 pénztárgépüket a január 2-i nyitásra problémamentesen átállították, míg az újracímkézéssel csütörtökre készültek el.