Újabb figyelmeztetés várható az EU-tól

Vágólapra másolva!
Ismét figyelmeztetésben részesítheti Magyarországot az Európai Bizottság költségvetési hiányosságai miatt. A testület elsősorban azt nehezményezi, a kormány nem közölt részleteket arra nézve, miként teljesíti konvergenciaprogramját.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság a héten ismét szólni fog Magyarországnak, hogy a középtávú költségvetési programja esetleg nem elegendő az államháztartási hiány akkora csökkentéséhez, amely lehetővé tenné az euró tervezett bevezetését 2010-ben - írta a Reuters hírügynökség hétfőn, az Európai Bizottság általa megszerzett munkaokmányára hivatkozva.

Az EU végrehajtó testülete azonban ezúttal sem ajánl semmilyen pénzügyi szankciót Magyarország ellen, hanem nyolc hónapos határidőt javasol majd a program feljavítására. Az új programnak szeptemberben kellene készen lennie, vagyis az áprilisban vagy májusban esedékes választások után - írta a hírügynökség.

Az Európai Bizottság nyilatkozata szerdán várható, együtt a hasonló programokért Csehországnak, Szlovákiának, Dániának, Finnországnak és Svédországnak kiosztandó dicséretekkel, írta a hírügynökség. Ezen belül Szlovákia és Csehország figyelmét azonban felhívják majd a költségvetési programok további szigorítására. A magyar konvergencia-program tervezett értékelésében a bizottság úgy véli, hogy Magyarország nem közölt részleteket arra nézve, miként csökkenti hiányát az euróövezeti tagsághoz szükséges, 3 százalék alatti értékre a GDP-hez képest 2008-ig.

"Mivel a programból hiányoznak a szükséges specifikációk és mennyiségi adatok (..), a program költségvetési alapállása a jelek szerint nem összeegyeztethető a deficittúllépés korrigálásával 2008-ig", idézett a dokumentumból a hírügynökség.
A bizottság állásfoglalásáról az EU pénzügyminiszteri tanácsa mondja ki a végső szót. Állásfoglalásában az EU bizottsága azt javasolja, hogy a magyar kormány szeptember 1-ig készíttesse el a konvergenciaprogram konkrét részletekkel javított változatát.

A (bizottsági) konvergenciajelentés tartalma azt jelenti a gyakorlatban, hogy a bizottság szeptemberig nem tesz semmit (Magyarország ügyében) - mondta egy nevének elhallgatását kérő bizottsági illetékes a Reutersnek. Ha szeptemberben az új jelentés nem lesz kielégítőbb, akkor esetleg valaki majd megnyitja a vitát a kohéziós alapokból való kiutalások felfüggesztésére - tette hozzá az illetékes. A regionális alapok célja a gazdasági támogatás az euróövezetbe törekvő országoknak. Nem lehetséges, hogy egy ország fölveszi a pénzt, aztán éppen az ellenkezőjét teszi annak, ami az euróhoz vezető úton szükséges - mondta a névtelenségbe burkolózó bizottsági személy.

Mivel Magyarország nem tagja az euróövezetnek, a 3 százalékos deficithatár megsértéséért nem fenyegetik afféle közvetlen pénzbírságok, mint az euróövezeti tagokat - köztük a fő szabálysértő Németországot és Franciaországot, azonban a segélyeket esetleg megkurtíthatja az EU. Egyébként az európai növekedési és stabilitási paktum szerint járó szankciókat eddig velük szemben is elvetette a miniszteri tanács.

A magyar konvergenciaprogram szerint a tavalyi, fölfelé módosított hiánycél - eredményszemléletben, ESA95 szerint 6,1 százalékos volt, az idén 4,7 százalékos, jövőre 3,3 százalékos, 2008-ra 1,9 százalékos. Az államháztartás tavalyi, helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 984,4 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, közölték a Pénzügyminisztériumban csütörtökön. A hiány a prognózisnál mintegy 40 milliárd forinttal lett kisebb: az eredeti törvényi előirányzat 1022,6 milliárd forint volt. A pénzforgalmi hiányt a GDP 4,6 százalékára várta a pénzügyi kormányzat.

A Pénzügyminisztérium múlt heti közleménye szerint a végleges eredményszemléletű mérleg elkészítése és lezárása még néhány hónapig eltart. Az államháztartás uniós módszer szerinti hiánya, figyelembe véve a nyugdíjreform miatti kiadásokat, nem haladja meg a GDP 6,1 százalékát; vagyis e téren is teljesül a hiánycél.