Magyar részvétel a Grüne Wochén

Vágólapra másolva!
Magyarország évtizedek óta hagyományos résztvevője az agrárium és az élelmiszeripar egyik legjelentősebb év eleji világeseményének, a berlini Grüne Wochénak, azaz a Zöld hétnek.
Vágólapra másolva!

Hazánk harmincnegyedszer vesz részt a 71. alkalommal - január 13-22. között - megrendezésre kerülő nemzetközi árusmustrán.

Magyarország számára azért fontos a Grüne Woche, mert ezen a kiállításon lemérhető, hogy jelenleg hol tart a világ mezőgazdasága és élelmiszeripara, a magyar gazdálkodóknak és cégeknek pedig milyen feltételek mellett kell a továbbiakban versenyezniük. A verseny egyre élesebb, és ehhez alkalmazkodni kell mind bel-, mind pedig külföldön - summázta tapasztalatait Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára pénteken, a kiállítás első napján, a német fővárosban.

A változó feltételekhez való alkalmazkodás szükségessége is szóba került Pásztohy András és Horst Seehofer között, amikor a német szövetségi élelmezési, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter meglátogatta a magyar standot.

A két politikus egyetértett abban, hogy az unió agrárreformjára szükség van. Annak azonban a gazdálkodók versenyképességének növelését kell szolgálnia, a jövedelembiztonság garantálása mellett.

Pásztohy András és Horst Seehofer álláspontja egyezett abban is, hogy az agrárágazat tevékenységét megnehezítő uniós bürokráciát egyszerűsíteni kell.

A magyar agrártárca politikai államtitkára biztosította német vendégét arról: a magyar állat-egészségügyi hatóság szakemberei minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy megelőzzék a madárinfluenzával kapcsolatos kockázatokat.

Bendek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára pénteken ugyancsak Berlinben tartózkodott, és tárgyalt kollégájával, Gert Lindemann szövetségi államtitkárral. A megbeszélések napirendjén szerepelt egyebek mellett a közös agrárpolitika reformja, a WTO tárgyalások kérdésköre, az unió és az Egyesült Államok közötti bormegállapodás, valamint a kétoldalú kapcsolatok több témája, például az élelmiszerbiztonság és a képzés, továbbképzés kölcsönös érdeklődésre számot tartó aspektusai.

A két magyar minisztériumi vezető több, két- és többoldalú találkozót is lebonyolított a német fővárosban. Pásztohy András találkozott többek között számos német és szomszédos országbeli agrárpolitikussal. Benedek Fülöp pedig megbeszéléseket folytatott orosz agrárvezetőkkel a kétoldalú agrárkapcsolatok és -kereskedelem élénkítéséről.

A magyar-német agrárkapcsolatok hagyományosan jók, a két ország közötti agrárkereskedelem éves volumene jelenleg 800 millió euró körül van. Ebből 500 millió euró a magyar export és mintegy 300 millió euró a német import értéke.

Ezt hathatósabb marketingtevékenységgel még növelni lehetne - jegyezte meg Peisch Sándor nagykövet.