Tovább drágulhat az olaj

Vágólapra másolva!
Elsősorban az Iránnal kapcsolatos bizonytalanság miatt, előreláthatólag ezen a héten is emelkedni fog az olaj ára. Az év eleje óta tartó, szinte folyamatos áremelkedés után, az előttünk álló hétre is a kőolaj drágulását várja a Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége.
Vágólapra másolva!

Bár pénteken valamelyest csökkent az ár - 63,94 dollárról 63,92 dollárra -, ez csak a nyereségrealizálással magyarázható, hiszen a piacokon továbbra is erőteljesen hat az Iránnal kapcsolatos bizonytalanság. Teherán közölte, hogy felfüggeszti együttműködését a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (IAEA), ha az Európai Unió három atomhatalma - Nagy-Britannia, Németország és Franciaország - az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé viszi az iráni nukleáris program ügyét. Az uniós hármak múlt csütörtökön helyezték kilátásba ezt, az USA által már korábban javasolt lépést, miután reménytelennek ítélték a további diplomáciai erőfeszítéseket - írja a Napi Gazdaság.

Amennyiben a BT szankciókkal sújtja Iránt, úgy szűkülhetnek az ország anyagi forrásai az olajkitermelés növeléséhez. A piacok számolnak egy katonai csapás lehetőségével is, miután Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nem zárják ki ezt az eshetőséget. Irán a globális kereslet közel 5 százalékát biztosítja napi 3,9 millió hordós kitermelésével, és ha az export ENSZ-embargó vagy katonai konfliktus miatt leállna, a más országokban meglévő szabad kapacitások nem volnának elegendőek a kieső mennyiség pótlására.

Ugyancsak felhajtották a múlt héten az árat a nigériai események. A Royal Dutch Shell olajtársaság kénytelen volt napi 226 ezer hordóval visszafogni Nigériából származó szállításait - ez az ország teljes olajexportjának közel tíz százaléka -, miután fegyveresek megtámadták egyik tengeri olajkútját és elrabolták négy alkalmazottját, majd onnan nem messze lázadók felrobbantották egy vezetékét. A vállalat közleménye szerint az olajkúton e héten már teljesen helyreáll a termelés, a napi 106 ezer hordós kapacitású vezeték kijavítása viszont akár februárra is áthúzódhat.

Az olajár szempontjából várhatóan kisebb megrázkódtatást jelent majd a kuvaiti emír halála. Dzsábir el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah hosszú betegség után vasárnap hunyt el. Az OPEC egyik fő termelőjének számító, elsősorban Japánba és Dél-Koreába szállító ország olajügyekkel foglalkozó tisztviselői közölték: a vezető halála nem változtat az olajpolitikán.