Erősebben nyitott a forint a bankközin

Vágólapra másolva!
Erősödött kedden reggel a forint a bankközi devizapiacon. Az eurót reggel 249,70/90 forinton jegyezték, a dollár kis mértékben gyengült. A reggel publikált inflációs mutatók a várakozásoknak megfelelően alakultak, így az árfolyamot nem befolyásolja.
Vágólapra másolva!

A forint kedden erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót reggel 249,70/90 forinton jegyezték, mintegy 40 fillérrel a hétfői 250,10/20 forintnál. A forint 12 bázisponttal 11,53 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A dollár kismértékben gyengült, a reggel jegyzett 206,00/10 forinthoz képest hétfőn 206,35/50 forinton állt a kurzus.

A reggel közzétett inflációs mutató a várakozások szerint alakult, ezért nem volt árfolyam befolyásoló hatása a kereskedők szerint. Az állampapírpiacon viszont magyar befektetők vásárlásai nyomán a hosszabb lejáratok hozamai 5-10 bázisponttal csökkentek. Az Államadósság Kezelő Központ a három hónapos diszkont-kincstárjegy mai aukciójára 25 milliárd forintnyit ajánlott fel, ugyanannyit, mint az előző héten. Hétfőn a másodpiacon 5,88 százalékos másodpiaci referencia hozam alakult ki erre a lejáratra.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 10 bázisponttal 5,85/95 százalékra csökkent, a hosszabb lejáratokon pedig megindult a korábban beépített kamatemelési várakozások visszaárazása. A bankok ma döntenek arról, hogy a lejáró 633,43 milliárd forintból mekkora összeget kötnek le a Magyar Nemzeti Bankban szerdától két hétre. A mostani betételhelyezés az utolsó alkalom a monetáris tanács január 23-iki kamatdöntő ülése előtt, a kereskedők arra számítanak, hogy változatlan marad a jelenleg 6 százalékos jegybanki alapkamat. A bankok kéthetes betéti állománya jelenleg 1.119 milliárd forintra rúg.