Munkába állt az új olasz jegybankelnök

Vágólapra másolva!
Véget ért az olasz bankháború. Megkezdte munkáját az olasz jegybank új elnöke. Mario Draghit egy hónapja nevezték ki, miután a volt elnök, Antonio Fazio lemondott. Fazio egy korrupciós botrányba bukott bele, Utódjára igen nehéz feladat vár. Helyre kell állítania az olasz jegybank megtépázott becsületét és szavahihetőségét. Draghi a kilencvenes években kulcsszerepet játszott az olasz gazdasági életben, mint a kincstár irányítója.
Vágólapra másolva!

Elkezdte munkáját az olasz jegybank új elnöke. Ario Draghit egy hónapja nevezték ki a nemzeti bank élére, miután elődje, Antonio Fazio lemondani kényszerült. Fazio az Antonveneta bank felvásárlása körül kialakult botrányba bukott bele: egy hazai céget támogatott, az olasz piacra bejönni szándékozó ABN Amro-val szemben. Később kiderült, hogy a jegybankelnököt megvesztegették.

Elemzők szerint Draghi vezényli majd le az olasz bankszektor megnyitását a külföldi tőke előtt. Olaszország eddig hagyományosan elzárkózott attól, hogy külföldi szereplőket engedjen be bankpiacára - írja a BBC News.

Draghi a kilencvenes években meghatározó személy volt az olasz gazdaságban - ő volt a kincstár vezetője - elemzők szerint a biztonságot szem előtt tartó szakemberről van szó. Mario Draghi legutóbbi munkahelye a Goldman & Sachs befektetési bank volt.

"Azok után, ami az olasz nemzeti bankkal történt az utóbbi hónapokban, remélem Mario Draghi fordulópont lesz." - jelentette ki Giorgio La Malfa olasz európai ügyekért felelős miniszter - "Draghi minden képességgel bír, amely ahhoz szükséges, hogy az olasz nemzeti bank feje legyen a következő években." - dicsérte az új jegybankelnököt La Malfa. Draghit egyébként elődjével ellentétben csak hat évre nevezik ki. Fazio annak idején még élethosszig tartó kinevezést kapott.