Épülhet a magyar Las Vegas

Vágólapra másolva!
Legfeljebb öt játékkaszinóból álló komplexum húszéves koncessziós üzemeltetésére írt ki pályázatot a Pénzügyminisztérium, kaszinónként nettó 500 millió forinttól 900 millió forintig terjedő koncessziós díjért. A kaszinók Győr-Moson-Sopron megye meghatározott településein épülhetnek fel.
Vágólapra másolva!

A tenderkiírás I. kategóriába tartozó játékkaszinókra szól, ami azt jelenti, hogy kaszinónként legalább 100 asztalt és 1000 pénznyerő automatát kell üzemeltetni, de emellett más szerencsejátékokra is kapnak jogosítványt.

Magyarországon jelenleg hat kaszinó üzemel, közülük négy koncesszió, kettő pedig állami jogosultság alapján. Ez utóbbi kettő a Szerencsejáték Rt. tulajdonában van, és Győrben, illetve Kecskeméten találhatók.

A hat kaszinó az elmúlt évben 47 milliárd forint összbevételt ért el, hétmilliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A csökkenés egy hosszabb ideje tartó tendencia eredménye: a pénznyerő automatákat üzemeltető helyek színvonalának emelkedése ugyanis konkurenciát teremtett a kaszinók számára.

A hat kaszinó tiszta játékbevétele, azaz a befizetett tétek és a kifizetett nyeremények különbsége, tavaly kilencmilliárd forintot tett ki, ami egymilliárd forinttal maradt el az előző évitől. A kaszinók a havi tiszta játékbevétel és a borravaló 50 százalékának 30 százalékát fizetik be a költségvetésbe játékadó formájában. Ez tavaly 2,9 milliárd forint volt, 300 millió forinttal kevesebb a 2004-es befizetésnél.