A Rompetrol francia kereskedőcéget vásárolt

Vágólapra másolva!
A hollandiai székhelyű Rompetrol Group - a bevétel szerint a második számú román kőolajipari vállalat - hétfőn zárta le a francia Dyneff Group olajtermék-kereskedő vállalat és érdekeltségei megvásárlását. Az üzlet értékét nem közölték.
Vágólapra másolva!

A Rompetrol egyesíti a Dyneff nagy- és kiskereskedelmi tevékenységét a saját finomító-üzletágával, így közvetlen hozzáférhet a nyugat-európai piachoz, mondta a Rompetrol elnöke, Dinu Patriciu hétfőn.

A Rompetrolnak közvetlen hozzáférése van az atlanti-óceáni, a földközi- és a fekete-tengeri olajpiacokhoz, így a legolcsóbb forrásokból vásárol. A Dyneff révén pedig a legdrágább európai piacokon tudja értékesíteni az olajtermékeket, közölték a cégnél. A Dyneff felvásárlásától a Rompetrol forgalmának megkétszereződését, adózott eredményének 10-12 százalékos emelkedését várják az idén.

A Dyneff forgalma tavaly elérte a 2,4 milliárd dollárt, a társaság fő piaca Franciaország és Spanyolország. A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partján vannak jelentős tárolói. A felvásárlással a Rompetrol tárolókapacitása a jelenlegi háromszorosára, 643 ezer köbméterre növekszik, és további 226-tal gyarapítja a benzinkútjainak számát.

A Rompetrol Group két saját romániai finomítóját üzemelteti, és nyolc regionális tárolója van. Emellett - a Dyneff megvétele előtt - 320 benzinkutat üzemeltetett Romániában, Bulgáriában és Albániában tulajdonosként vagy márkabérletben, közülük egyeseket helyi márkanév alatt.

A Rompetrol tavaly 2,5 milliárd dollár csoportszintű forgalmat bonyolított. Hollandiai központjából irányítja romániai, bulgáriai, albániai, grúziai, moldáviai, ciprusi, svájci, orosz, líbiai és kazahsztáni érdekeltségeit.

Tavaly az első kilenc hónapban a Rompetrol 112 millió dollárnak megfelelő adózott eredményt ért el, az egy évvel korábbi veszteség helyett. A nyereség döntő része a cég olajfeldolgozó egységétől, a Rompetrol Rafinarétől származott, amelynek az adózott eredménye 108 millió dollár lett az egy évvel korábbi 17 millió dollár veszteség helyett.

A Rompetrol nagyságra második olajtársaság a román piacon: 32 százalékos részesedésével komoly vetélytársa az OMV ellenőrizte Petromnak.

A Rompetrol Fekete-tenger partján lévő olajfinomítója, a Petromidia az első kilenc hónapban 2,7 millió tonna kőolajat dolgozott fel, és a cég várakozása szerint a mennyiség az év végére 3,4 millió tonnára nőtt.

Letartóztatták a Rompetrol vezérigazgatóját/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050527letartoztattak.html