Távozhat a pánikkeltő papír a japán börzéről

Vágólapra másolva!
Szigorú megfigyelés alá vonták a Livedoor-részvényeket a japán tőzsde vezetői. A csalás gyanújába keveredett cég papírjai indították a múlt héten azt a pánikot, amely miatt idő előtt fel kellett függeszteni a kereskedést a japán tőzsdén. A cég vezetőit letartóztatták.
Vágólapra másolva!

A befektetőket figyelmeztették, hogy bár egyelőre maradnak a tőzsdén a Livedoor-papírok, de ha a vizsgálat indokolja, kizárják őket a a tőzsdéről - ez újabb eladási hullámot generálhat.

Szigorú megfigyelés alá vonták a Livedoor-papírokat a tokiói tőzsdén. A cég részvényei indították el a múlt héten azt az eladási hullámot, amely miatt - történetében először - zárás előtt fel kellett függeszteni a kereskedést a tokiói tőzsdén.

A Livedoor igen gyorsan emelkedett föl és vált Japán egyik legnagyobb internet-válalatává. A céget azzal vádolják, hogy megtévesztette részvényeseit. A cégvezetőt, a japán reformista politikusok kedvencének számító Takafumi Horiét hétfőn tartóztatták le, a Livedoor három másik vezetőjével együtt.

A vállalat, amely 1997-ben indította meg tevékenységét, internetes portált és szolgáltatásokat üzemeltet. A Livedoor sikeres felvásárlásokkal küzdötte fel magát. A vállalat a tőzsdei találgatások szerint a botrány után maga is felvásárlási célponttá válhat.

Horie letartóztatása komoly kellemetlenségeket okozhat Koizumi Dzsunicsiró miniszterelnöknek, ugyanis Horie a kormányzó Liberális Demokrata Párt támogatásával indult függetlenként a legutóbbi választáson, igaz, nem került be a parlament alsó házába.

A Livedoor-részvények 65 százalékot zuhantak a hírre, a részvényállomány 4 milliárd dollárral piaci értéke alatt fejezte be a napot. Hétfőn a Livedoor-papírok ára 80 jennel csökkent, 256 jenen fejezték be a napot, A japán tőzsdei szabályok szerint ez a legnagyobb, egy napon belül megengedhető árcsökkenés.