A benzinkutak 20 százaléka rosszul mér

Vágólapra másolva!
Összesen 45 töltőállomás esetében talált a fogyasztókat érintő mérési hiányosságokat az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH), amely 224 üzemanyagtöltő állomást ellenőrzött. Kilenc megyében viszont egyáltalán nem találtak hiányosságokat.
Vágólapra másolva!

Az Országos Mérésügyi Hivatal a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és a területi felügyelőségekkel közösen, 2005 végén soron kívüli országos mérésügyi ellenőrzést végzett az üzemanyagtöltő állomásokon.

A vizsgálat során az OMH munkatársai a 95-ös oktánszámú benzin adagolása esetében a kutak 7 százalékánál, 16 mérőfejnél, a dízel üzemanyag adagolás esetében a kutak 5 százalékánál, 11 mérőfejnél a megengedett 0,5 százaléknál nagyobb mértékű adagolási eltérést talált. Az eltérések 0,55 és 2,0 százalék között mozogtak.

Két dízelmérőnél a vásárló javára történt többletadagolást is tapasztaltak. A közlemény szerint olyan hibát is tapasztaltak az ellenőrök, hogy a töltőpisztoly leemelésekor a számláló nem nulla értéket mutatott. A művelet megismétlésekor a mérők egy része a helyes értékre állt vissza, másik része az előzőtől eltérő, más, helytelen értéket mutatott. Ezt a hibát több megyében is tapasztalták.

Az ellenőrök a hibás mérőfejű kutakat lezáratták, s a vásárlók megkárosítása miatt a töltőállomások üzemeltetőit fogyasztóvédelmi bírsággal sújtották. A kutaknál ellenőrzött abroncsnyomás-mérők közel 10 százalékának, míg a mérlegek 11 százalékának járt le a hitelesítése. A lejárt hitelesítésű eszközök használata az egyes töltőállomásokon halmozottan fordult elő. Az üzemeltetőket ezért kötelezték a hitelesítések elvégeztetésére, a lejárt hitelesítésű eszközök használatáért pedig szintén fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. A közlemény szerint az ellenőrzések során vizsgálat alá vont 11,5 kg-os és 23 kg-os kiszerelésű, palackos PB-gázt értékesítő töltőállomások többsége nem rendelkezett ellenőrző mérleggel annak ellenére, hogy a belkereskedelemről szóló törvény alapján a vásárlónak lehetővé kell tenni a súly ellenőrzését.

A jogszabálysértésért szintén fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki. A közlemény szerint a vizsgált töltőállomásokon működő shopok az üzemanyagokhoz kapcsolódó egyéb termékek forgalmazásához szükséges működési engedéllyel minden esetben rendelkeztek.

A shopokban a leggyakoribb problémák a következők voltak: az ár- és egységár feltüntetésének hiánya, a vásárlók könyvének nem megfelelő kezelése, a panaszfórumokról szóló tájékoztató hiánya, üzletkörbe nem tartozó árusítás, illetve a magyar nyelvű felirat nélküli és nem megfelelő címkézésű termékek forgalmazása. A feltárt hiányosságok miatt minőségvédelmi és fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

Egy esetben 20 ezer forintos szabálysértési bírságot vettek ki, a 2 minőségvédelmi bírság összege 100 ezer forint volt, míg az 55 fogyasztóvédelmi bírság több mint 8 millió forintot tett ki. A fogyasztókat érintő mérésügyi hiányosságok miatt 9, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében nem kellett eljárást indítani. Ezekben a megyékben a közös vizsgálat alá vont, összesen 62 üzemanyagtöltő állomáson valamennyi mérésre használt szerkezet, mérő és mérleg hitelesítését megfelelőnek találták.