Várakozások alatt az USA GDP-növekedése

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a negyedik negyedévben meglepetésre csak 1,1 százalékos ütemben bővült éves összehasonlításban. A szakértők várakozásaiban 2,8 százalékos növekedési ütem szerepelt.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók költekezését visszafogta a nyersolajárak drágulása miatti aggodalom, továbbá a hitelkamatok drágulása is. Az utolsó negyedév gyenge teljesítménye ellenére 2005 egészében a GDP 3,5 százalékkal bővült, ami tekintélyes ütem, tekintettel azmexikói-öbölbeli hurrikánok üzleti tevékenységet is befolyásoló hatására.

A kereskedelmi minisztérium adatainak közzététele előtt a közgazdászok úgy vélekedtek, hogy a fejlődési ütem lassulása átmeneti jelenség lesz a negyedik negyedben, ami nem jelenti a lassú növekedéssel jellemezhető szakasz bekövetkeztét.

A lakosság fogyasztói kiadásai mindössze 1,1 százalékkal bővültek a negyedévben, 2001 második negyedéve óta a leglassúbb tempóban. A háztartások elsősorban a drágább tartós fogyasztási cikkek beszerzéséről (autók, háztartási felszerelések) mondtak le.

A negyedik negyedévi növekedés lassulásának másik okozója a kormányzati kiadások 2,4 százalékos - 2000 utolsó negyedéve óta - bekövetkezett legnagyobb mértékű visszaesése volt. A vállalkozói szféra ugyanakkor 3,5 százalékkal növelte a berendezések vásárlására fordított összegeket, igaz ez a növekedési ütem is a leglassabb volt 2003 első negyedéve óta.

Az ingadozó élelmiszer-, energiaféleség-árakat kiszűrő maginfláció 2,2 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben, szemben a megelőző negyedév 1,4 százalékos inflációjával. Az áremelkedési ütem gyorsulásával szemben a Federal Reserve kedden várhatóan negyed százalékpontos kamatemeléssel fog védekezni. Ez a FED-értekezlet lesz az utolsó, amelyen az aznap távozó Alan Greenspan részt vesz. A FED vezetője több mint 18 éves szolgálat után távozik hivatalából.

John Snow, amerikai pénzügyminiszter szerint a gyenge negyedik negyedéves GDP-adat nem tükrözi megfelelően az amerikai gazdaság jelenlegi állapotát. Snow szerint az amerikai gazdaság továbbra is erős, és jók az alapok. Ennek kapcsán úgy véli: erős összefüggés mutatkozhat általában az energia- és különösképpen a benzinárak miatti aggodalom és a gazdaság általános megítélése között.