A V4-ek esélyegyenlőséget várnak

Vágólapra másolva!
Az esélyek kiegyenlítését várják a visegrádi államok agrárkamarái az Európai Uniótól. A csehek a kikötők hiányának kompenzálását, a szlovákok a leépítések újratárgyalását, a lengyelek pedig a tejkvóta felszabadítását indítványozták.
Vágólapra másolva!

A V4-ek agrárkamaráinak 23., budapesti találkozóján az agrárkamarák képviselői tájékoztatták egymást a 2005. évi mezőgazdasági évről, a támogatások kifizetésének helyzetéről, és értékelték az első teljes uniós év eredményeit.

Frantisek Zobal, a Cseh Agrárkamara felügyelőbizottságának elnöke a keddi találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: azt kérik az EU-tól, hogy a tengeri kikötővel nem rendelkező országok kapjanak fuvardíj-kompenzációt. Így azon országok, amelyek nem rendelkeznek kikötőkkel, egyenlő esélyekkel vehetnek részt a versenyben. Indítványozta azt is, hogy ne harmadik országból hozzanak be gabonát azokra a piacokra, ahol hiány alakult ki.

Ivan Oravec, a szlovák agrárkamara elnöke a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tárgyalásain is szereplő mezőgazdasági támogatások leépítésének újratárgyalását vetette fel. A szlovák szakember szerint az unió agrártermelői komoly versenyhátrányba kerülnek, ha a szervezet enged a versenytársak nyomásának.

A V4-ek agrárkamarái az Európai Agrár Termelők Szövetsége (Copa-Cogeca) elnökének közbenjárását kérik az unió mezőgazdasági biztosánál a liberalizációval kapcsolatos jövőbeni tárgyalásokon.

A Copa-Cogeca elnöke egyebek mellett a liberalizáció kérdésének megtárgyalása érdekében február 27-28-án Budapestre látogat a Magyar Agrárkamara meghívására - közölte Csikai Miklós, a magyar szervezet elnöke.

Robert Nowak, a lengyel agrárkamara elnökségi tagja ismertette, hogy kezdeményezik az uniónál a tejkvóta tartalékainak felszabadítását, mivel Csehország, Lengyelország és Szlovákia várhatóan túllépi a támogatott mennyiséget, az érintett államok csak így kerülhetik el a kvóta túllépése miatti büntetést.