Az OPEC változatlanul hagyta a termelési kvótát

Vágólapra másolva!
Az OPEC olajügyi miniszterei keddi bécsi tanácskozásukon a tagállamok együttes termelési szintjének fenntartásáról döntöttek, ami jelenleg napi mintegy 28 millió hordó. Irán képviselője bejelentette, hogy országa tartani fogja olajexportjának szintjét.
Vágólapra másolva!

Az OPEC több minisztere által is megerősített keddi döntés várható volt: a venezuelai és a szaúdi olajügyi miniszter hétfőn már közölte, hogy a tagországok a termelés szinten tartásáról határoznak majd.

Daukoru nigériai olajipari miniszter, a szervezet soros elnöke azt is bejelentette, hogy legközelebbi miniszteri találkozójukon, márciusban sem várható döntés a termelés csökkentéséről. Többen ugyanis azt javasolták, hogy az OPEC a tavasszal általában változó keresleti szintre tekintettel hajtson végre április elejétől fél-, esetleg egymillió hordós termeléscsökkentést.

Irán olajipari minisztere bejelentette, hogy az országa nukleáris programja körül kialakult vita kapcsán nincsenek terveik olajexportjuk berekesztésére. "Nem elegyítjük az olajat a politikával" - mondta Kazem Vaziri Bécsben. Az OPEC ez idő szerint második legjelentősebb olajszállítója napi 2,4 millió hordós mennyiséget visz a világpiacra.

Ahmad Csalabi iraki miniszterelnök-helyettes, aki most Bécsben országát képviselte az OPEC miniszteri tanácskozásán, közölte, hogy Irak 1,57 millió hordós napi átlagos nyersolaj-kitermelést akar elérni ebben az évben, azaz tartani szeretné a szintet. Irak ugyan tagja az OPEC-nek, de termelését a szervezet egyesített kvótájába nem számítják bele.