Vágólapra másolva!
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSz) és a Informatikai Hírközlési Minisztérium (IHM) munkacsoportot állít fel egy olyan program kidolgozására, amely révén kis- és középvállalkozások kedvezményesen juthatnának számítógéphez - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.
Vágólapra másolva!

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint a vállakozók nagy problémája, hogy nem tudnak részt venni az online üzlet ügyintézésében. Ugyanakkor az állami bürokrácia is probléma. Hiszen ahogy ma, 1867-ben is 30 nap volt az ügyintézés határideje, pedig akkor még írógép sem volt, nemhogy e-ügyintézés - mondta Kovács a a VOSZ kibővített elnökségi ülésén.

A vállakozók körülbelül fele nem rendelkezik hardver infrastruktúrával sem; a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint "hiányzik hozzá a vas". A VOSz emlékeztetett arra, hogy a Széchenyi-kártya program keretében már volt egy flottakedvezményes hardver+szoftver+internet konstrukció, de a VOSZ szerint oktatás is szükséges hozzá.

Kovács Kálmán szerint be kell vonni a vállalkozókat, akik ki fognak szorulni a piacról, ha nem fejlesztenek; a miniszter ezért 10 000 számítógépet ajánlott fel állami hitelgaranciával. A felek megegyeztek abban, hogy a 10 000 gépre 10 napon belül a minisztérium és a VOSZ közösen dolgozzák ki a tervezetet.

A környező országokhoz képest lefedettségben jobbak vagyunk, mégis alacsonyabb az online használat és ügyintézés. Ennek oka Kovács szerint abban rejlik, hogy technokonzervatívok vagyunk - a cseheknél egy évig tart a márkahűség, nálunk meg a polgár élete végéig: "ha sajt, akkor trappista".

Kovács Kálmán szakminiszter az [origo] kérdésére elmondta, mindannyiunk közös érdeke, hogy a kormányzati struktúra hatékonysága növekedjék, ezért esetleg közös infrastrukturális minisztériumot kéne létrehozni, de ebben mindenkinek partnernek kell lennie. Az európai tendencia és a hazai állapotok azt mutatják, hogy 21. századi, összehangolt infrastruktúrát kell létrehoznunk, amelyben az autópálya, a gyorsvasút, a légikikötő és a széles sávú internet egyszerre van jelen, és fejlesztendő. Kovács Kálmán szerint a vezeték nélküli internetnek nagy jövője van Magyarországon, hiszen a telefonvonalak kiépítetlensége és a nagy lefedettség is ebbe az irányba vezet.

Ennek oka nagyrészt a mobiltelefonok hihetetlen intenzitású elterjedésében és a vezetékes hálózat viszonylagos fejletlenségében keresendő. A lefedettség például Romániában azért jobb, mert a Ceausescu-rendszerben mindenhova tettek telefont lehallgatási célból - tette hozzá Demján Sándor.

Európában ma a legtöbb helyen a széles sávú internetet vezetéken keresztül érik el, hazánkban, a fenti sajátos okokból kifolyólag a legmagasabbak között van a vezeték nélküli internet aránya.

A fővárossal is komoly együttműködési tervek vannak; a Fővárosi Informatikai Testület létrejött, az egyik legfontosabb közös cél az, hogy két éven belül Budapest belvárosában, a Nagykörúton belül mindenki számára elérhető legyen a vezeték nélküli internet. Ebből a szempontből Győr Budapest előtt jár, a dunántúli városban még az Intel-vezér is megfordult, hogy személyesen győződjön meg a projekt sikeréről. A győri szolgáltatás világszinten az első tízben van minőségileg.

Ezért Magyarország esetében bizonyos előnyt jelent, és egy technológiai ugrást is eredményezhet a vezetékes telefonhálózat fejletlensége. A vezetékes szolgáltatókat eleve a lakosságnak kevesebb mint fele érheti el, tehát ezt most már kiépíteni sem érné meg.

Ma egydollárnyi autópályára fordított befektetés háromdollárnyi fejlesztést hoz; friss skandináv felmérés szerint a széles sávú internetre fordított minden dollár további ötöt vonz a gazdaságba - mondta Kovács Kálmán. A párhuzamos fejlesztés (utak, net) tehát óriási dinamikát visz a gazdaságba.

A parlament január 31-én kezdi tárgyalni a digitális televíziózásról szóló törvényt. Ha a parlament elfogadná a (kétharmados) törvényt, abban az esetben 2007. január elsejétől országosan elérhetővé válna az internet is - ingyen. Ma egyébként a magyar háztartások harminc százalékában nincs rá egyéb mód, hogy részesüljenek az internetszolgáltatásból. A miniszter az [origo]-nak elmondta, reméli, hogy az internetszolgáltatók piacán is kialakul az egészséges piaci verseny, amelyhez az innováció szintén hozzájárul.