Adóigazolvány csecsemőknek

Vágólapra másolva!
Az adóhivatal a 2005. december 31-e után született, hivatalosan Magyarországon lakó, magyar állampolgárságú gyermekek részére már születésük után megképezi az adóazonosító jelet - jelentette be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Erre az életkezdési támogatás (ún. babakötvény) igénybevétele és nyilvántartása miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Az adószámok cscsemők számára történő megállapítására az életkezdési támogatás (ún. babakötvény) igénybevétele és nyilvántartása miatt van szükség. Az adóazonosító jelről a Magyar Államkincstár (MAK) értesíti a szülőket, az ennek igazolására szolgáló adóigazolványt azonban csak a szülők kérelmére állítja ki az adóhatóság.

Az adóigazolványt mindenképpen ki kell váltani, ha a szülő Start-számlát szándékozik nyitni és a gyermek adóazonosító jelét az adóigazolvánnyal kívánja igazolni. Ha a szülő a MAK-ot felhatalmazza arra, hogy a gyermek adóazonosító jelét a pénzintézetnek is megküldje, nem szükséges kiváltani az adóigazolványt.

A gyermek adóigazolványának kiadását a 0634/BABA jelű adatlapon lehet kérni. A térítésmentes adatlapot február 15-étől lehet beszerezni az APEH ügyfélszolgálatain. Az adatlap - várhatóan február 10-től - az APEH weboldaláról is letölthető lesz.

Az adatlapot a gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes APEH-igazgatósághoz kell benyújtani személyesen vagy postai úton.