Jakab István gazdademonstrációval fenyeget

Vágólapra másolva!
Ha a kormány suba alatt megkezdi a termőföld kiárusítását, akkor nem zárható ki egy gazdademonstráció - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke szerdán Tapolcán.
Vágólapra másolva!

Felhívta a kabinet figyelmét: "ne lépjék azt meg, hogy a választási kampány hevében több százezer hektár jó minőségű földet most suba alatt szétosztanak".

Véleménye szerint a Magoszt azért zárták ki politikai döntéssel a nemzeti földalap felügyelő bizottságából, hogy ne legyen rálátása a folyamatokra. Jakab István szerint 450 ezer hektár jó minőségű szántóterület van még az állam tulajdonában.

A Magosz elnöke szólt arról is, hogy "ma zárjegy és kontroll nélkül kerülnek forgalomba a borok", az eltörölt jövedéki adó helyett pedig bevezették a forgalomba hozatali járulékot.

Sérelmezte, hogy a literenként fizetett nyolc forint járulékot a kormány "beállította a költségvetésbe", azaz a termelők által befizetett összeget részben az Agrár Marketing Centrum működésére fordítják, részben pályázat formájában juttatják vissza a gazdáknak.

Mint mondta, ez a szőlész-borász szakma egységes és országos ellenállásába ütközött, a befolyt pénzt ugyanis a termelők által létrehozott közhasznú társaság lett volna hivatott elosztani, a borászati ágazat érdekeinek megfelelően.

A Magosz elnöke szerint "büntetés a termelőknek", ha a literenkénti nyolc forintot már az értékesítés előtt be kell fizetniük.

Úgy vélte, minden intézkedés hiábavaló, ha a borhamisítókat nem szorítják ki a piacról. Mint mondta: ezt várták el a négypárti egyezségtől, ezzel szemben szerinte "egy átláthatatlan, kusza, rendezetlen és a termelők tönkremenetelét engedélyező állapotot alakítottak ki és állandósítottak".

Lasztovicza Jenő, a parlament idegenforgalmi bizottságának fideszes elnöke, Tapolca országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: azzal, hogy a mostani kormány eltörölte a borok zárjegyét, a piacon megint "tért nyertek a hamisítványok". Megjegyezte: ezzel nagymértékben károsodnak a tisztességes termelők.