Jogellenes a kereskedelmi törvény tervezete

2006.02.01. 8:57

Februárban dől el, hogy megtámadja-e a szakma a kereskedelmi törvényt az Alkotmánybíróságon. A készülő végrehajtási rendeletekről megkezdődött az egyeztetés a szakma és a szaktárca között.

A kereskedelmi érdekvédelmi szervezetek februárban foglalnak állást azzal kapcsolatban, hogy megtámadják-e az Alkotmánybíróságon a kereskedelmi törvény piaci erőfölénnyel foglalkozó passzusát - írja a Napi Gazdaság.

A kereskedők első körben a köztársasági elnököt kérték arra, hogy ne írja alá a törvényt, mert az jogszabályokba ütközik, illetve diszkriminatív. A szabályozót továbbra is támadja néhány kereskedelmi érdekvédelmi szervezet, a VOSZ kereskedelmi tagozata szerint egyenesen betarthatatlan a törvény és szakmai helyett politikai célokat szolgál. Azzal a VOSZ is tisztában van, hogy a választások előtt aligha lehet hozzányúlni a kereskedelmi törvényhez, de reményeik szerint ilyen formában az nem lesz hosszú életű.

A gazdasági tárca hétfőn egyeztetett a törvény végrehajtási rendeleteiről a kereskedelmi szervezetekkel, vagyis a nézeteltérések ellenére az együttműködés megmaradt. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint nagyon fontos, hogy a végrehajtási rendeletekre való felkészüléshez elegendő időt hagyjon a minisztérium. A törvény horderejénél fogva nem lenne elég a szokásos 3-8 nap, ami a kihirdetéstől számított normál idő.

Mint ismeretes, a törvény a végrehajtási rendeletek kialakítása miatt, idén nyáron, várhatóan június közepén lép majd életbe. Eddig kell a szaktárcáknak megtölteniük tartalommal a keretszabályozót.

Az OKSZ szigorítást szeretne a piacok és a vásárok működésének tekintetében, illetve az utcai árusítás feltételeinél. Nem kívánják megszüntetni ezeket az intézményeket, de a szabályozást szigorítani fogják a feketekereskedelem visszaszorítása érdekében. Az OKSZ ezenkívül szeretné elérni, hogy a végrehajtási rendeletekkel, kisebb adminisztrációs kötelezettségük legyen a kereskedőknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK