Kaukázusi olaj enyhítheti energiafüggésünket

Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán óriási beruházásokba fogott, Grúzia partnere ebben, és úgy tűnik, a törökök is erőteljesen támogatják az alternatív energiaszállítást célzó megoldást - hangsúlyozta Bársony András, a külügyi tárca politikai államtitkára.
Vágólapra másolva!

A kaukázusi térség az elkövetkező időszakban Európa számára az alternatív energia-utánpótlás egyik bázisa és tranzitterülete lehet a jelenleg domináns orosz-ukrán szállítások mellett - mondta a külügyi tárca politikai államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bársony András azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy az elmúlt héten Azerbajdzsánban és Grúziában folytatott tárgyalásokat. Kiemelte: gőzerővel épül a Kaszpi-tengeri lelőhelyeket Törökország földközi-tengeri partjával összekötő Tbiliszi-Baku-Ceyhan kőolajvezeték, emellett pedig az úgynevezett Nabucco-terv alapján egy olyan gázvezeték is, amelyik a térségből a Fekete-tenger medencéjén, Bulgárián és Románián keresztül érné el Közép-Európát, és csatlakozhat a Nyugat-Európát ellátó fővezetékre.

A külügyi államtitkár kitért arra, hogy kaukázusi látogatásának célja és tartalma egybeesett azokkal a tárgyalásokkal, amelyeket Kóka János gazdasági miniszter folytatott a visegrádi országok körében. "Ahhoz, hogy a vezetékkel kapcsolatos elképzelés megvalósuljon, feltétlenül szükség van arra, hogy a V4 valamennyi részes országa beszálljon az üzletbe" - fogalmazott Bársony András.

Mint mondta, a hosszú távú beruházási elképzelés nem teljes mértékben koherens az Európai Unió versenyjogi szabályaival, ugyanakkor ezt a problémát Brüsszelben kell megoldani, és ennek érdekében a magyar kormány javasolta, hogy az unió tanácsa kiemelten foglalkozzon a kérdéssel, és ha szükséges, szabályozási változtatásokat is hajtson végre.

A külügyi államtitkár kaukázusi látogatása egybeesett azokkal a napokkal, amikor Grúzia és Örményország is szinte elvesztette valamennyi energiaforrását, miután egy gázvezeték, egyelőre tisztázatlan körülmények között, felrobbant, a szokatlanul kemény hidegben pedig egy elektromos vezeték is leszakadt, ami energia-kimaradásokat, a gázszolgáltatás többnapos szünetelését okozta.

Bársony András szerint Grúzia a következő bővítési körben csatlakozhat a NATO-hoz, a célul kitűzött jövőbeni európai integrációhoz, a demokratizálódási és jogharmonizációs folyamat segítéséhez pedig tapasztalatai átadásával Magyarország is hozzájárul. A külügyi vezető szerint a kaukázusi térségből óriási érdeklődés mutatkozik Magyarország iránt, amely az ugródeszkát jelentheti az itteni országok számára az európai térséghez való szorosabb közeledés szempontjából.