Egységes lehet a központi papírbeszerzés

Vágólapra másolva!
A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) ezer központi költségvetési szervezet számára keres irodai papír-, papíráru-, író- és irodaszer-beszállítót. Két éve, a Közbeszerzési Döntőbizottság egyébként ötmilliós bírsággal sújtotta a szabálytalanul beszerző KSZF-et.
Vágólapra másolva!

Két évre nettó hétmilliárd forintos, biztos megrendeléshez jut az a papíráru-kereskedő, aki megnyeri a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) európai uniós, nyílt közbeszerzési pályázatát. A szervezet ugyanis, mintegy ezer központi költségvetési szervezet számára keres irodai papír-, papíráru-, író- és irodaszer-beszállítót két évre, évi nettó 3,5 milliárd forint keretösszegben - írja a Napi Gazdaság.

Azok a cégek vehetnek részt a pályázaton, amelyek árbevétele, az elmúlt három év mindegyikében elérte az évi, nettó 1,6 milliárd forintot. Az ajánlattételi határidő március 13, a nyertessel április elején köt szerződést a KSZF. A rendelés és vásárlás már a költségvetési szervezetek dolga, amelyeknek a terméken kívül a kiszállításért, a helyszíni kiszolgálásért is fizetniük kell a kereskedőknek, valamint 2 százalékos közbeszerzési díjat a KSZF-nek. (A közbeszerzési díj összege, az egyedi megrendelés, áfa nélküli értékének 2 százaléka, plusz áfa.)

A KSZF legutóbb - szintén két évre, évi nettó 2,5 milliárd forint keretösszegben - a Buda-Piért Kft.-vel kötött szerződést papír és papíráru szállítására, míg az azt megelőző két évben, évi nettó 3,5 milliárdért az Ápisz Rt.-vel és az Europapier Hungária Kft.-vel, amelyek közösen nyerték el a megbízást. A mostani pályázat egyesélyesnek tűnik, hiszen az Ápisz és a Buda-Piért közben - hivatalosan 2005 szeptemberétől - egyesült, az új cég ÁBP Ápisz-BudaPiért Rt. néven működik. A pályázaton még indulhat az Europapier is, amely legutóbb két éve, az Írókéz Kft.-vel közösen tett ajánlatot, ám azt a KSZF hiányosságok miatt érvénytelenítette.

A KSZF két évvel ezelőtti papírbeszerzését némileg beárnyékolta, hogy a szervezetet a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) ötmillió forint bírsággal sújtotta, mivel szerinte, az először nyertesnek kihirdetett Ápisz ajánlata sem felelt meg - az Europapieréhez és a Buda-Piértéhez hasonlóan - a dokumentációban előírtaknak, így azt is érvénytelenítenie kellett volna. Majd a KSZF új ajánlatokat kért a cégektől, ám az ismét első helyre rangsorolt Ápisz visszalépett a szerződéstől, így végül a második helyezett Buda-Piérttel kötöttek megállapodást.

A KSZF nyomott és nyomatlan számítógép-papírok (leporellók) szállítására még 2002 szeptemberében kötött szerződést az Állami Nyomda Rt.-vel, az Eurotronik Rt.-vel, a Z-P Formular Kft.-vel, a Drescher Magyarország Kft.-vel és a Pátria Nyomda Rt.-vel. Ennek keretösszege - a KSZF honlapja szerint - nettó 3,125 milliárd forint.