Olaszország ismét kevesebb orosz gázt kap

Vágólapra másolva!
Olasz vélemény szerint ismét a szerződöttnél kevesebb földgázt kapnak Oroszországtól. Pénteken az Eni olasz gázszolgáltató azt közölte, hogy az elmaradás 2 százalék, csütörtökön 1,4 százalékos volt a mennyiségi lemaradás.
Vágólapra másolva!

Eközben Moszkvában az orosz Gazprom vezérigazgatója bejelentette, hogy Ukrajna januárban összesen 550 millió köbméter Európába menő orosz földgázt vett el saját használatra.

Olaszország január 30-ig két héten át kapott kevesebb orosz földgázt a vártnál, e hét elejére a szállítások szintje ugyan visszaállt, de pár nap elteltével ismét hiány jelentkezett a szállításokban. Az olasz kormány jó egy héttel ezelőtt gáztakarékosságra szólított fel, ilyen célú intézkedéseket jelentett be.

Az ország naponta 400 millió köbméter földgázt importál, és az európai országok közül a legnagyobb arányban használ gázt az áramtermeléshez. A Gazprom évente 24 milliárd köbméter földgázt szállít Olaszországnak, a szükséglet egyharmadát.

Olaszország gáztartalékaiból pótolja a kieső szállításokat, ha ellátási feszültségek keletkeznének, szükség esetén stratégiai készleteihez folyamodik - mondta az ipari miniszter.