Az ÁPV 200 milliárdot vár a Mol eladásából

Vágólapra másolva!
Összesen 245,13 milliárd forint bevétellel számol idei, előzetes üzleti tervében az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV), de ezt még a tulajdonosnak is jóvá kell hagynia.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint az idén a privatizációs szervezet 203,13 milliárd forintot fizet be a központi költségvetésbe.

Az összes bevételből 8,9 milliárd forint lesz az osztalék, és 230,52 milliárd forint a privatizációs bevétel - mondta Oravecz Péter, a privatizációs szervezet kommunikációs igazgatója. Ez utóbbi döntő hányada - 200 milliárd forint nagyságrendben - a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. állami tulajdonú részvényeinek várható eladásából származik.

A 109 milliárd forint jegyzett tőkéjű Mol összes részvényének 11,7 százaléka van állami tulajdonban. A kormány tavaly novemberben döntött arról, hogy lehetőséget ad az olajcégnek az állami tulajdonban lévő, legfeljebb 10 százalékot kitevő részvény megvásárlására. A társaság két részletben kapott vételi opciót a részvénycsomag lehívására.

Három százalékot kitevő részvényt december 30-ig hívhatott volna le a cég, a többit pedig az idén május 1. és október 27. között. Az olajcég tavaly nem élt opciós jogával, így a teljes mennyiségre az idén gyakorolhatja a vételi jogot. Az ár a vételi opció lehívását megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára. Ha az olajipari társaság nem él jogával, a teljes állami tulajdoni hányadot nyilvános belföldi értékesítésben adja el az ÁPV Rt.

Az idei privatizációs tervek között a Malév, a lóversenytársaságok és a végelszámolásból visszahozott Bábolna értékesítése szerepel. A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt. eladása is a vége felé közeledik.

Tavaly az ÁPV összes bevétele 154,87 milliárd forint volt, amiből a privatizációs bevétel 124,68 milliárd forintot, az osztalékbevétel pedig 28,37 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt évben a privatizációs tartalék feltöltése és különböző kötelezettségek miatt a privatizációs szervezet nem teljesített befizetést a költségvetésbe.