Uniós bioüzemanyag-stratégiát fogadtak el

Vágólapra másolva!
Soha nem volt időszerűbb előmozdítani a bioüzemanyagok ügyét, mint manapság - jelentette ki Mariann Fischer Boel, a bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja.
Vágólapra másolva!

A bioüzemanyagok használatának ösztönzését célzó európai uniós stratégiát fogadott el az Európai Bizottság szerdán. A program piaci alapú, jogszabályi és kutatási jellegű intézkedéseket tartalmaz a mezőgazdasági nyersanyagokból előállított üzemanyagok gyártásának fellendítésére.

A dokumentum három fő célt határoz meg: a bioüzemanyagok térnyerésének elősegítését az EU-ban és a fejlődő országokban, a felkészülést a bioüzemanyagok nagy volumenű felhasználására versenyképességük növelésén és a "második generációs" bioüzemanyagok kutatásának erősítésén keresztül, valamint azon fejlődő országok támogatását, amelyekben a bioüzemanyag-előállítás fenntartható gazdasági növekedést eredményezhet.

A bioüzemanyagok elterjedése számos előnnyel jár: csökkenti Európa függőségét a fosszilis tüzelőanyagok importjától, mérsékli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, új piacokat teremt a mezőgazdasági vállalkozók számára, és több fejlődő országban új gazdasági lehetőségeket nyit meg.

Soha nem volt időszerűbb előmozdítani a bioüzemanyagok ügyét, mint manapság - jelentette ki Mariann Fischer Boel, a bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja. A nyersolaj ára továbbra is magas, a kiotói jegyzőkönyv értelmében szigorú környezetvédelmi kritériumoknak kell megfelelni, az oroszországi gázimport körül kialakult ellentmondásos helyzet pedig rámutatott, mennyire fontos az energia területén növelni Európa önellátó képességét. A bioüzemanyag-gyártás alapanyag-szükséglete egyben új piacokat hoz létre az európai gazdáknak, akik az uniós közös agrárpolitikai reform eredményeképpen igazi vállalkozókká nőtték ki magukat.

Louis Michel fejlesztési biztos azokat a lehetőségeket emelte ki, amelyek a fejlődő országok számára, különösen a cukorágazat reformjával érintett országok számára rejlenek a bioüzemanyagok előállításában. Természeti adottságainál fogva több fejlődő ország is jó helyzetben van a bioüzemanyagok nyersanyagainak termelésében, különösen azok, amelyeknek hagyományosan erős oldaluk a cukorgyártás - szögezte le.

Az EU-tagországok agrárminisztereinek legutóbbi ülésén is téma volt az úgynevezett biomassza cselekvési terv, amelyben szerepel a bioüzemanyag termelése is. A miniszterek támogatták azt a programot, és Gráf József, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője megerősítette, hogy a magyar fejlesztési tervnek is ez az egyik központi eleme.

A magyar miniszter hozzátette: eddig a szóban forgó termékek megsemmisítése, eltüntetése jelentett gondot, most viszont arra született program, hogy ezeket energiává alakítsák. Ráadásul évente újratermelődő készletekről van szó. 2010-re az energia 4,6 százalékát már ilyen forrásból kell előállítani, és hamarosan a folyékony üzemanyagba is be kell keverni az úgynevezett biológiai komponenseket, a bioetanolt és a biodízelt.

Mivel magas költségekről van szó, szükség van uniós alapra, segítségre, az ilyen típusú energia-előállítás ugyanakkor garantált és kötött áron történik a nemrég született magyar jogszabály szerint. Évi egymillió tonna gabonát is ilyen módszerrel szeretne kivonni a piacról a tárca - mondta el akkor Gráf József.