Több tízezer tojást vontak ki a forgalomból

Vágólapra másolva!
Több helyen tapasztalt hiányosságokat az étkezési tojásoknál az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás vizsgálatának második hete során, emiatt ismét több tízezer tojást vontak ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!

A tojásforgalmazás jellemző hiányossága, hogy a héjon nem olvasható a jelölés, vagy a gyűjtőcsomagoláson szereplő lejárati idő nem azonos a fogyasztói csomagoláson feltüntetettel. Az ellenőrök több helyen osztályozatlan, hibás méretű, illetve beazonosíthatatlan tételű terméket találtak.

Az FVM tájékoztatása szerint a múlt heti átfogó ellenőrzés során több mint ezer vizsgálat során 14 ezer élelmiszert ellenőriztek. Ebből 268 tételt kifogásoltak, és 94 ezer tojást vontak ki a forgalomból. A kiszabott bírság összege 8,5 millió forint volt.

Egy kiemelt vizsgálat keretében a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai Budapesten a nagybani piacon 50 000 tojást foglaltak le és semmisítettek meg. Ezen kívül - a vizsgálat nyomán - tejtermékek engedély nélküli árusítását is megtiltották.