Kedvező jelentésekkel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
Kedvező jelentéseket tettek közzé a legnagyobb tőzsdei cégek kedden. A tőzsde enyhe erősödéssel 22 605,21 ponton nyitott. Ennek ellenére elemzők vegyes napot várnak.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 159,69 pontos emelkedéssel, 22.605,21 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 0,71 százalékos erősödés. A legnagyobb tőzsdei cégek tavalyi eredményei kedvezően alakultak, a részvények áralakulása azonban vegyes lehet kedden a piaci szakértők várakozása szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője vegyes ármozgásokra számít. A Mol piacán profit realizálás indulhat. A társaság jelentése nem okozott semmi meglepetést, a vártnak megfelelő jó eredményeket hozta - mondta az elemző. Az OTP jelentése viszont felülmúlta a piaci várakozásokat, aminek hatására megjelenhetnek a vevők a bankpapír piacán - vélekedett Suppan Gergely, hozzátéve, hogy a papír árfolyam-emelkedése limitált lehet.

Horváth Zoltán, a CIB Bank szakértője a kedvező gyorsjelentések alapján erősödő piacot vár. A legnagyobb vállalatok közül ezen a napon jelentett a Mol és az OTP, az olajipari társaság eredményei a kereskedő szerint a vártnak megfelelőek voltak, az OTP pedig a piaci konszenzust meghaladó eredményről számolt be. Kiemelte még a BorsodChem és a Fotex kedvező jelentését.

Horváth Zoltán elmondta: a hétfői visszafogott forgalom azt mutatja, hogy külföldi megbízások nem nagyon vannak a piacon. Úgy vélte, hogy a kedvező gyorsjelentések talán ráirányíthatják a figyelmet a magyar részvényekre, de az is lehet, hogy a külföldi befektetők kivárnak a választásokig.

A BUX hétfőn 53,09 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel, 22.445,52 ponton zárt. A részvénypiacon visszafogott volt a forgalom, 12,4 milliárd forint értékben születtek üzletek. A vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz viszonyítva. A Mol árfolyama 240 forinttal, 1,14 százalékkal 20.860 forintra csökkent. Az OTP 20 forintot, 0,26 százalékot gyengült, 7.540 forinton zárt. A Magyar Telekom 4 forinttal, 0,42 százalékkal erősödött, 964 forinton fejezte be a kereskedést. A Richter záráskor 42.745 forintot ért, 190 forinttal, 0,45 százalékkal többet, mint pénteken. Az Egis 30.000 forintos új történelmi csúcson zárt, 700 forinttal, 2,39 százalékkal magasabban a pénteki záróáránál.