Régiónk virágzó a Világbank szerint

Vágólapra másolva!
A kelet-európai térség legvirágzóbb országai között tartja számon Csehországot, Magyarországot és Szlovéniát át a Világbank egy napokban kiadott terjedelmes tanulmánya. Készítői szerint az említett országoknak sikerült módot találniuk arra, hogy a nemzetközi kereskedelem növekedését egy gyorsabb hazai gazdasági növekedésbe vigyék át.
Vágólapra másolva!

A Világbank szerint az említett országok olyan belföldi szerkezeti és intézményi reformokat is végrehajtottak, amelyek egyúttal nemzetközi kereskedelmüket is serkentik. Ezek a reformok olyanok, amelyek elősegítik a vállalatok közötti versenyt, a világos irányítást, a szolgáltatási ágazat liberalizálását, továbbá fejlesztik a kereskedelmet megkönnyítő infrastruktúrát, vonzzák a közvetlen külföldi beruházásokat és a piaci körülmények változásainak megfelelően változtatnak a munkaerő és egyéb források kínálatán.

A tanulmány szerint ezen hazai reformok megvalósulását segítették az elsősorban a nemzetközi kötelezettségvállalásokat, megállapodásokat magukban foglaló kereskedelmi kapcsolatok is. De ez a másik irányban is érvényesül: a maguk piaci reformjait legsikeresebben végrehajtó (kelet-európai) országok voltak azok, amelyek a leghatékonyabban tudtak integrálódni a világpiacba. Dióhéjban, az átmeneti időszak alatti növekedés egy kölcsönösen egymást erősítő kétoldalú hatás eredményeként valósult meg a nemzetközi integráció és a hazai szerkezeti reformok között.

Az átmeneti időszak elején a térség legtöbb állama a képzetlenmunkaerő-intenzív exportra épített, párosítva a vásárló által irányított termelési láncok működtetésével, elsősorban a ruházati és bútoriparban. Aztán a növekvő bérek arra ösztönözték ezeket az országokat, hogy a képzett munkaerőt igénylő ágazatok exportjára váltsanak, amelyet már a termelő irányította hálózatok jellemeztek, felölelve a járműgyártási és információtechnológiai iparágakat.

A jelentős külföldi közvetlen tőkebefektetés a térségbe alapvető szerepet játszott ebben a változásban. Azok az országok, amelyek a legnagyobb külföldi közvetlen tőkebefektetéseket élvezték, mutattak fel a legnagyobb növekményt a hálózati termékek, részegységek, alkatrészek exportjában - áll a világbanki elemzésben, rámutatva, hogy Csehország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia különösen sikeres volt ebben a váltásban.