Kisebb az áfacsökkentés hatása a vártnál

Vágólapra másolva!
Az elemzők 2,4 százalékos várakozásával szemben januárban 2,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. A januári áfacsökkentés, illetve a jövedéki és a regisztrációs adó mértékének változtatása az átlagos árszínvonalat azonban még így is 1,1 százalékkal mérsékelte decemberhez képest - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak az idén januárban 0,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön. Januárban az "alapdrágulás", a maginfláció 0,5 százalék volt éves, és mínusz 0,7 százalék havi összehasonlításban.

Aggasztónak tűnik, hogy a változatlan adótartamú árindex 4 százalékos emelkedést mutat - mondták az [origo]-nak a Takarékbank elemzői. Véleményük szerint az áfacsökkentés messze nem jelent meg annyira az árakban, mint várható volt, emellett a vártnál gyorsabban emelkedtek az élelmiszerárak - elsősorban az idényáras élelmiszerek árainak 31,9 százalékos növekedése miatt -.

Az idei várható inflációs pályát valószínűleg kismértékben (0,2-0,4 százalékponttal) felfelé kell módosítani. Az MNB döntését a januári inflációs adat várhatóan nem befolyásolja, bár valószínűleg aggodalmának fog hangot adni a változatlan adótartamú árindex alakulása miatt. A piacra rövid távon mérsékelten negatív hatással lehet a januári inflációs adat - mondták az elemzők.

A szeszes ital és a dohány drágult leginkább

Az áfacsökkentés hatása meghatározóan a ruházkodási termékek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szolgáltatások egyes csoportjainál volt megfigyelhető.

Egy hónap alatt - 2005 decemberéhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal növekedtek. Nőtt az idényáras élelmiszerek, a szalámi, szárazkolbász, sonka, a sajt, valamint az iskolai étkezés ára. Árcsökkenés következett be a gyümölcs-, zöldséglé, a kávé és a fűszerek, ételízesítők esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal növekedtek.

A legnagyobb mértékben (1,4 százalékkal) a szeszes italok, dohányáruk árai emelkedtek. A szolgáltatások átlag feletti, 0,7 százalékos áremelkedésén belül a helyi tömegközlekedés díjtételei 8,4, a tv-előfizetésé 5,4 százalékkal emelkedtek.

12 hónap alatt, 2005 januárjához viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,9, a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 januárban. A szolgáltatások átlagosan 4,1 százalékkal drágultak.