Indulnak a sertéstenyésztési támogatások

Vágólapra másolva!
Meghirdették a sertéstenyésztők és a feldolgozók számára adható idei támogatásokat, amelyek összességében, mintegy 7 milliárd forintot tesznek ki - hangzott el csütörtökön Budapesten, a Sertéstenyésztők Országos Választmányának ülésén.
Vágólapra másolva!

A meghirdetett támogatásokból a feldolgozók, állatonként 120 forintos, úgynevezett húsvizsgálati hozzájárulást kapnak 3,5 millió sertés után. A tenyésztők az állatbetegségek megelőzésére, úgynevezett állategészségügyi prevenciós támogatásban, állatonként 200 forintos költségtérítésben részesülnek. Ez 3 millió sertésre vonatkozik.

Emellett megmaradt az 1800 forintos, úgynevezett állatjóléti támogatás, amely mintegy 3,3 millió állat után jár.

A tenyésztők előreláthatólag számíthatnak még az úgynevezett állati hulladék megsemmisítés költségeinek támogatására is. Ám, ez ügyben még folynak az egyeztetések és a véglegesítő tárgyalások az Európai Unió illetékeseivel - hangzott el a választmányi ülésen.

A sertéstenyésztők felvetették, hogy a feldolgozók több sertés után kapnak úgynevezett minőségvizsgálati támogatást, mint amennyi után támogatás jár a tenyésztőknek. Az állattartók azt szeretnék elérni, hogy a feldolgozók ne kapjanak támogatást az import állatok minőségvizsgálatára.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára szerint az állattartók megnyugvással vették tudomásul, hogy a unió által előírt környezetvédelmi beruházásokat csak később kell teljesíteniük, mivel azok megvalósításához nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal.

Az új határidő megállapítása már kedvezőbb az állattartó telepek számára, ugyanis az előírt környezetvédelmi beruházásokat csak 2009-re, illetve 2013-ra kell megvalósítani.

A MOSZ titkára beszélt arról is, hogy az élelmiszer-biztonsági előírások betartása érdekében szorosabban szeretnének együttműködni a jövőben a fogyasztóvédelmi felügyelőségekkel.