Újabb csúcsra tört a jüan

Vágólapra másolva!
Újabb csúcsra emelkedett hétfőn a jüan árfolyama a dollárhoz képest. A kínai valuta 0,86 százalékot erősödött, egy dollár 8,0407 jüanba kerül. A piac lassan elvégzi azt a kiigazítást, amelyet egyelőre a kínai jegybank nem hajlandó elvégezni. A kínai vezetés továbbra is mesterségesen lent tartja a jüant, igaz, már szabadabb mozgást engedtek az árfolyamnak. Az USA azonban továbbra is tíz százalékos kiigazítást követel Kínától.
Vágólapra másolva!

Újabb csúcsra emelkedett hétfőn a jüan a dollárhoz képest, jelezve, hogy a piac, ha lassan is, de elvégzi azt a kiigazítást, amelyet a hivatalos kínai pénzügyi politika egyelőre nem tesz meg. Hétfőn Pekingben már csak 8,0407 jüant adtak egy dollárért.

Tavaly júliusban, a rögzített árfolyam megszüntetésének napján 8,11 jüan/dolláros árfolyamot állapítottak meg. A hétfői csúcsérték 0,86 százalékos erősödést jelent. Elemzők 8,0400 jüan/dollárt tartanak lélektani határnak, és felfigyelnek arra, hogy a kínai kormány nem avatkozik be a jüan erősödésének megakadályozására.

Már január elején is rekordra emelkedett a jüan a dollárhoz képest a sanghaji kereskedésben az után, hogy Kínában engedélyezték a jüan szabadkereskedelmét. A korábbi csúcsérték, januárban, 8,0675 jüan/dollár volt.

A nagy kínai kereskedelmi bankok és a külföldi hitelezők az újévi ünnepek után már a hivatalos bankközi forgalom kívül is kereskedhettek a jüannal. Január 4-i hatállyal a Kínai Népi Bank meghatalmazta a kínai devizatőzsde kereskedési rendszerét, hogy minden nap, közép-európai idő szerint hajnali negyed háromig közleményben ismertesse a jüannak a dollárhoz, az euróhoz, a japán jenhez és a hongkongi dollárhoz viszonyított árfolyamát.

A jüan hivatalos napi kereskedési sávja a dollárral, az euróval és más devizákkal szemben a szabad jüankereskedelem bevezetését követően is változatlan maradt. Hétfőn a jüan erősödött az euróhoz képest is, egy euróért 9,5300 jüant adtak, a pénteki 9,9590 után.

Kína tavaly júliusban megszüntette a rögzített jüan/dollár árfolyamot, és az ország legfontosabb kereskedelmi partnereinek valutáiból képzett kosárhoz kapcsolta valutájának árfolyamát. Az új árfolyam 2,1 százalékos felértékelést jelentett a dollárhoz képest, a mintegy egy évtizede érvényes 8,28 jüan/dollár helyett az új ármegállapítás 8,11 jüan/dollár lett.

A korábbi árfolyampolitikát folyamatosan bírálta mind az Egyesült Államok, mind Kína többi kereskedelmi partnere, mert a jüant rendkívül alulértékeltnek tartották, és hangsúlyozták, hogy ez tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai exportőröket a világpiacon.

Az árfolyam még mindig messze elmarad az Egyesült Államok által megkívánt 10 százalékos felértékeléstől. Tavaly július óta a jüan árfolyama naponta 0,3 százalékkal elmozdulhat az előző napi záró értékétől, ami elvben meghagyja a fokozatos felértékelődés lehetőségét. A kínai jegybank ugyanakkor megtartotta magának a jogot, hogy beavatkozzon az árfolyam alakulásába, ha a helyzet megkívánja.