Brüsszeli felszólítás Lengyelországnak

2006.03.01. 17:43

Az Európai Bizottság a költségvetés átdolgozására szólította fel a lengyel kormányt. Ha az államháztartási hiány tartósan elmarad a kitűzött céltól, lehetséges, hogy később Brüsszel az uniós támogatások csökkentését javasolja, a pénzügyi bizonytalanságokra hivatkozva.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos brüsszeli sajtóértekezletén kifejtette, hogy az államháztartás hiánya 2007-ben várhatóan a GDP 4,1 százaléka lesz, meghaladván az engedélyezett 3 százalékot, amelynek elérését a lengyel kormány is tervbe vette.

A biztos utalt arra, a lengyel konvergenciaprogram nem tartalmaz biztosítékot arra vonatkozóan, hogy az államháztartási hiány az Európai Bizottság által megkívánt mértékre csökken 2007-ben, illetve 2008-ban annak ellenére, hogy jók a gazdasági kilátások, és a vártnál kedvezőbben alakult az államháztartás hiánya 2004-ben és 2005-ben. Almunia bejelentette, hogy Brüsszel a túlzott deficit miatt eljárást indít Varsó ellen, és abban a hiány leszorítását ösztönző lépéseket szorgalmaz majd.

Szinte rendhagyó módon az Európai Bizottság politikai utalásokat is tett az értékelésben. A szöveg szerint a jelenlegi politikai helyzet nem kedvez annak, hogy az államháztartási hiány leszorítását célzó intézkedéseket tegyenek, sőt az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát sem biztosítja.

Almunia mindazonáltal azt is jelezte, hogy maastrichti kritériumnak számító 3 százalékos deficithatár elérésére az EU várhatóan hosszabb időt hagy majd Varsónak, amely egyelőre nem döntötte el, mikor kívánja euróra váltani nemzeti pénzét. Elképzelhető, hogy a határidő csak 2009 lesz - derült ki a biztos szavaiból, aki jelezte azt is, hogy 2007-től a nyugdíjreform jelenleg levonható költségvetési kihatásait is be kell számítani a hiány meghatározásába.

Mivel Lengyelország nem tagja az euróövezetnek, túlzott deficitje még sorozatosság esetében sem vezethet pénzügyi szankciókhoz. Elvben mindazonáltal lehetséges, hogy amennyiben a államháztartási hiány tartósan elmarad a kitűzött céltól, Brüsszel idővel az uniós támogatások csökkentését javasolja, a pénzügyi bizonytalanságokra hivatkozva.

Az uniós illetékes azt is fontosnak tartotta, hogy Lengyelország állítson fel céldátumot a euró bevezetésére. Enélkül ugyanis nehéz az ahhoz vezető utat pontosan meghatározni - mutatott rá a spanyol biztos.

Lengyelország ezzel együtt várhatóan az új EU-tagok közül utolsóként fogja bevezetni az uniós közös pénzt - ez akár a következő évtized közepére is tolódhat, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi vezető politikai erők soraiban is vannak kétkedők az euróövezeti csatlakozás sürgősségét illetően. Minden más új tagállam legkésőbb 2010-ben szeretne áttérni az euróra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK