Egyre több az importtilalom a szárnyasokra

2006.03.01. 14:23

Franciaország után egyre több helyen kerülnek nehéz helyzetbe a baromfitenyésztők a madárinfluenza miatt. A belga kivitel például a felére csökkent az EU-n kívüli országokba, holott ott még nem is találtak fertőzött állatot. Közben a FAO lefelé módosította az idén várható baromfihúsfogyasztásra vonatkozó előrejelzését.

Párizsban kedden azt közölték, hogy eddig már összesen 30 ország állította le baromfiimportját, miután a múlt héten teljes bizonyossággal megállapították, hogy a H5N1 altípus pusztított egy pulykafarmon. A teljes vagy részleges importtilalmat bevezető országok között van Japán, Hongkong, Marokkó, Egyiptom, Thaiföld, Észak-Korea. Az Egyesült Államok nem importál baromfit a madárinfluenza sújtotta térségéből, libamájat azonban továbbra is vásárol onnan.

Franciaország Európa legnagyobb baromfiexportőre, világviszonylatban a negyedik helyen áll Brazília, az Egyesült Államok és Thaiföld után: a 30 ezer üzemben évente 700 millió baromfit tenyésztenek, ebből 160 milliót szabadon. A vágóhidakat is beleértve az ágazatban 43 ezren dolgoznak.

Az export 40 százalékot tesz ki, de a kivitel 30-40 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a Közel-Keletről érkezik kevesebb megrendelés. A belföldi fogyasztás is nagyjából hasonló mértékben csökkent, emiatt az ágazatban eddig több mint 1000 fő elbocsátását jelezték, az összes kárt 130 millió euróra teszik.

A jelentős exportőrnek számító Németországban az ágazati szövetség adatai szerint 15 százalékkal csökkent a fogyasztás tavaly nyárhoz képest. A felére csökkent a belga kivitel is az EU-n kívüli országokba, holott még nem is találtak fertőzött állatot az országban.

Közben az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO a madárinfluenzára hivatkozva lefelé módosította az idén várható baromfifogyasztásra vonatkozó előrejelzését: 3 millió tonnával 81,8 millióra. A FAO szerint folytatódik az árcsökkenés, és a baromfikereskedelem is csökken a korábban várt 8,6 millió tonnához képest, 500 ezer tonnával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK