Tavaly 4,1 százalékkal nőtt a magyar GDP

2006.03.01. 9:29

Magyarország bruttó hazai terméke 4,1 százalékkal nőtt 2005 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A 2005-dik évi gazdasági növekedés mértéke 4,1 százalék, a naptári hatást figyelembe véve 4,3 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán, az előzetes adatok alapján.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben.

A bruttó hozzáadott érték volumene, az árutermelő ágazatokban 4,9 százalékkal, a szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 4,0 százalékkal volt több mint 2004 negyedik negyedévében.

A KSH által publikált GDP adat kismértékben meghaladja az Ecostat előzetes becslését, ami nem meglepő az ipari termelés IV. negyedéves, erősebb dinamikája miatt.

A 2005 negyedik negyedévi nemzetgazdasági beruházások, az előző év utolsó negyedévéhez viszonyítva 3,1 százalékkal nőttek, ezen belül a gép- és berendezés beruházások 4,7 százalékkal, az építési beruházások 2,2 százalékkal emelkedtek.

Bővülés volt megfigyelhető a nagy súlyt képviselő ágazatok közül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágában. Kiemelkedő volt a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 54,2 százalékos beruházása, amihez az alacsony bázisidőszaki adatok is hozzájárultak. Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások 9,4 százalékos csökkenését a lakásberuházások visszaesése okozta.
 
A beruházások negyedik negyedéves alakulása jóval elmarad a várakozásoktól, így a GDP növekedésében, a nettó export mellett, a lakossági fogyasztás vehette át a húzóerőt -mondta Suppan Gergely, a takarékbank elemzője.

Az elemző szerint a külső konjunktúra kedvezőbbé válása miatt, tarthatónak ígérkezik a 4,5 százalék körüli növekedés, amelyet az első félévben támogat az expanzív fiskális politika, s ez mind a lakossági fogyasztás, mind a beruházások területén érezhető lesz, így akár 5 százalék közelébe is kerülhet a GDP-növekedés. A második félévben azonban, a szükséges költségvetési kiigazítások 4 százalék közelébe fékezhetik a növekedést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK