Kína 2050-re legyőzi a G7-et

Vágólapra másolva!
Kína 2050-re megduplázza gazdaságának méretét a Pricewaterhouse elemzőcég szerint. A jelentés szerint Kína gazdasága maga mögé utasítja majd a német, a brit és a francia gazdagságot. A jelentés vásárlóerő szempontjából hasonlítja össze a gazdaságokat: ez alapján Kína már az USA gazdaságának 76 százalékát tudhatja magáénak.
Vágólapra másolva!

Megduplázza gazdaságának méretét 2050-re Kína. A Pricewaterhouse (PwC) jelentése szerint a kínai munkaerő fiatal kora és alacsonyabb költségei behozhatatlan előnyt biztosítanak az ázsiai óriásnak az G7 tagállamaival szemben.

A PwC PPP, vagyis a vásárlóerő-alapon hasonlította össze a gazdaságokat. Dollárban számolva a kínai gazdaság jelenleg 17 százaléka az Egyesült Államok gazdaságának. Azonban PPP alapon számolva az amerikai gazdaság csak 24 százalékkal nagyobb a rohamosan növekvő kínainál - írja a BBC News.

A PwC szerint 2050-re a kínai gazdaság 43 százalékkal nagyobb lesz az USA gazdaságánál, noha dollárban mérve akkor is kisebb képet mutat majd. A jelentés szerint a PPP alapon mért német és francia gazdaságot Mexikó is megelőzi majd. A jelenleg második és harmadik legnagyobb gazdaságként ismert német és japán gazdaság helyét az indiai és a brazil gazdaság veszi majd át.