Sikertelen lehet az e-bevallás

Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva kezdődik az elektronikus adatszolgáltatás és adóbevallás, azonban úgy tűnik a vállalkozások nagy része egyáltalán nem készült fel az online műveletekre. A vállalkozások felében még megfelelő számítógép sem áll rendelkezésre. Az is kérdéses, hogy mit kezd majd az adóhatóság a bezúduló adattömeggel. Szakértők azt javasolják, hogy akik számára nem kötelező, egyelőre kerüljék az internetes adóbevallást - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Egy hónap sincs már hátra az e-bevallás kezdetéig, a felek meglehetősen felkészületlen tűnnek. A vállalkozásoknak alkalmassá kell tenniük infrastruktúrájukat. Felmérések szerint a vállalkozások felső 50 ezres táborába tartozó cégek közül mindössze 4 ezrüknek van meg az e-bevallást komplexen kezelő vállalatirányítási rendszere további 26 ezer cégnek van az eljárást valamilyen módon segítő ügyviteli alkalmazása, 20 ezer társaságnak viszont egyáltalán nincs ügyviteli szoftvere.

A felkészülés költségei magasak lehetnek egy kisebb cég számára. Egy számítógép megfelelő szoftverrel 150-200 ezer forintba kerül, ráadásul az kapcsolattartáshoz szükséges szélessávú internetkapcsolatot sem lehet havi 10 000 forint alatt megúszni - állítja Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

A kormányzat szemlátomást kompenzáció nélkül terheli rá az érintettekre ezeket a költségeket. Zara László azt tanácsolja, hogy akinek nem kötelező májusban csatlakoznia a havi e-bevalláshoz, az ne lépjen be önként a rendszerbe. Érdemes ugyanis a többletmunkától a kötelező csatlakozás határidejéig "távol tartania" magát a cégnek.

Májusban indul a havi bevallás/uzletinegyed/ado/20051219majusban.htmlA vállalkozók nem készültek fel a havi bevallásra/uzletinegyed/ado/20051128avallalkozok.html