Ryanair miatt szabják át a balatoni légteret

Vágólapra másolva!
A Ryanair fapados légitársaság miatt módosítani kell a sármelléki reptér légtérszerkezetét. A cég május elejére halasztotta a London-Balaton járatok startját, mert az úgynevezett "ellenőrzött légtér" kialakításához köti a járat beindulását. - írja a Népszabadság. A közlekedési és a honvédelmi tárca támogatja a kezdeményezést, azonban a környezetvédelmi tárca a ferihegyi zajszennyezés csökkentéséhez köti az engedélyt.
Vágólapra másolva!

Módosítani kell a sármelléki reptér légtérszerkezetét a Ryanair kedvéért. Mivel az államigazgatási eljárás elhúzódik a meghirdetett február 18. helyett május elejére tolódik a járatindulás.

A fapados társaság részben saját "kekeckedésének" köszönheti a késést, ugyanis az egyelőre csekély forgalmú reptéren is a nagy nemzetközi légikikötőkben használt légi irányítási rendszer úgynevezett ellenőrzött légtér kialakításához köti a járatnyitást noha a Lufthansa, illetve a Malév számára a régi rendszer is megfelelt - írja a Népszabadság.

A légtérmódosítást egyszerre három minisztériumnak kell jóváhagynia. A közlekedési és a honvédelmi tárca támogatná az elképzelést, azonban a környezetvédelmi minisztérium kihasználná a helyzetet, és egy csomagban tárgyalna a teljes magyar légtér módosításáról. Ez azt jelenti, hogy a minisztérium a ferihegyi zajszennyezés csökkentéséhez kötné a sármelléki repülőtér légterének módosítását is.

Ugyanakkor a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt., a közlekedési tárca, és a légi irányítást végző HungaroControl már megalakította azt a bizottságot, mely a lakossági panaszokat is figyelembe véve új le- és felszállási eljárásokat dolgoz ki a budapesti légi kikötő számára. Ez a munka azonban még hónapokig eltarthat, az eredmény így szinte biztos, hogy a Ryanair tervezett érkezését, azaz május elejét követően születhet meg. Szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy minden jó szándék ellenére illúzió csodát várni a ferihegyi munkacsoporttól.