Nem nyúlt a kvótákhoz az OPEC

Vágólapra másolva!
Hatvan dollár alá csökkent az olaj ára a világpiacon, miután az OPEC bejelentette: nem csökkenti a kitermelési kvótákat. Szintén a piacot nyugtatja, hogy az amerikai kőolajkészletek hatéves csúcson vannak: jelenleg 335,1 millió hordó nyersolaj van raktáron az Egyesült Államokban. A kőolajellátás azonban továbbra is bizonytalan az iraki, iráni és nigériai helyzet miatt.
Vágólapra másolva!

Csökkent a kőolaj ára a világpiacon, miután az OPEC bejelentette: nem csökkenti a kitermelési kvótákat. Az olajexportáló országok kartellje bécsi konferenciáján döntötte el, hogy jelen helyzetben nem nyúlhat a kvótákhoz. "Túl sok geopolitikai tényező van jelen ahhoz, hogy változtassunk a kitermelésen" - jellemezte még szerdán a helyzetet Edmund Dakoru, az OPEC elnöke.

A világpiacra nyugtatóan hatott az OPEC bejelentése. Az amerikai könnyű nyersolaj hordónkénti ára 22 centtel esett, 59,80 dollárra, az ázsiai kereskedésben. A brent olaj ára Londonban 1,14 dollárral, 60,03 dollárra csökkent a londoni kereskedésben - írja a BBC News.

Az árcsökkenéshez az is hozzájárult, hogy hatéves csúcsra értek az amerikai kőolajkészletek. Szerdán közölt adatok szerint 6,8 millió hordóval nőtt az USA kőolaj-tartaléka - jelenleg 335,1 millió hordó nyersolaj van raktáron.

A kedvező hírek ellenére továbbra is bizonytalan a zavartalan olajellátás, az iraki, iráni és nigériai helyzet miatt. Irakban a felkelők támadják meg rendszeresen az olajmezőket és a vezetékeket, Nigériában kormányellenes milíciák pusztítják a termelőegységeket. Az iráni export az atomválság esetleges erőszakos eszkalálódása miatt van veszélyben.