A fekete bérek tartják fenn a számlagyárakat

Vágólapra másolva!
Az eljárás alá vont vállalkozók többsége kényszeráfacsaló. A zsebbe fizetett bérek lefedezésére vásárolnak fiktív számlákat. A gyanúsítottak többsége, a nyomozás kezdetén önként befizeti a korábban elcsalt adót.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénzügyi nyomozó-főosztályának vezetői nem kívántak találgatásokba bocsátkozni arról, vajon hány számlagyár létezhet az országban - számol be a Népszabadság. Országosan ismert a vecsési és a pécsi, melyek százmilliókról állítottak ki fiktív számlákat, léteznek azonban egyszemélyes, nejlonzacskóból működő számlagyárak is. Az érdeklődők az újságok apróhirdetéseiből és szóbeszéd útján értesülnek, kitől, mikor és hol vásárolhatnak számlát, amelyek értékük tíz-tizenöt százalékáért rendelhetők meg. Fizetés az átvételkor, készpénzben.

A vállalkozó egy zacskónyi számlatömbbel és bélyegzővel különböző vendéglátóhelyeken fogadja a vevőket. Kiállítja a számlát a kért összegre és tevékenységre, majd még mielőtt lelepleződne, papíron eladja vállalkozását egy hajléktalannak vagy egy külföldi vendégmunkásnak. Általában 20-30 ezer forintot kap egy hajléktalan, hogy a nevére vegye a "felszámolt számlagyárat". A vállalkozó hamarosan új társaságot alapít, és folytatja, ahol abbahagyta.

Tavaly az NNI pénzügyi nyomozói által vizsgált 4700 gyanúsított, összesen 22,5 milliárd forint adóbevételtől fosztották meg a költségvetést. A rendőrségnek ebből 1,1 milliárd forintot sikerült "viszszaszereznie". Ennek jelentős részét - 766 millió forintot - a gyanúsítottak "önként" befizették, amikor a nyomozás elkezdődött. Az eljárás ugyan ennek ellenére folytatódott, azonban az önkéntes fizetés jelentős súllyal eshet latba a bíróság előtt, az ítélet kiszabásakor.

A fiktív számlákat kiállító számlagyárakat a feketegazdaság tartja fenn. Vannak, akik azért vásárolnak fiktív számlákat, hogy adófizetési kötelezettségüket csökkentsék. A pénzügyi nyomozók szerint azonban a számlagyárak ügyfeleinek háromnegyede kényszeráfacsaló. Azért vásárolnak fiktív számlákat, hogy lefedezzék a bérek zsebből zsebbe fizetett részét, ami után semmiféle adót és járulékot nem fizetnek. Száz adócsalásból, negyven ebbe a kategóriába tartozik.