A GDP gyorsabban nőtt a fogyasztásnál

Vágólapra másolva!
Tavaly Magyarország bruttó hazai összterméke (GDP) 4,1 százalékkal növekedett. Összege 21 785 milliárd forint volt, amely egy főre vetítve 2 160 000 forintot jelent. A háztartások fogyasztásának növekedése azonban alatta maradt a GDP növekedési ütemének - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Tavaly, az utolsó negyedévben 4,3 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, az év egészében, a gazdasági növekedés 4,1 százalék volt. A naptári hatást figyelembe véve, 4,3 százalékot tett ki 2005-ben a GDP-növekedés.

A negyedik negyedévben, a gazdasági növekedést termelési oldalról, az árutermelő ágazatok közül a feldolgozóipar és az építőipar, a szolgáltatások közül a pénzügyi tevékenység, a szállítás, a raktározás, a posta és a távközlés teljesítmény-növekedése húzta.

A GDP felhasználási oldalán, legdinamikusabban továbbra is a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének - állapítja meg a KSH.

A háztartások fogyasztása 1,7 százalékkal nőtt, a közösségi fogyasztás 1,2 százalékkal csökkent. Éves szinten a háztartások fogyasztása 2,1 százalékkal emelkedett, míg a közösségi fogyasztás 1,4 százalékkal csökkent, így a végső fogyasztás növekedése 1,7 százalék volt.

Az árutermelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar és építőipar - hozzáadott értéke 4,9 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben. Ebben az ipar hozzáadott értékének 7,4 százalékos és az építőipar 14 százalékos növekedésének volt meghatározó szerepe, miközben a mezőgazdaság teljesítménye közel 12 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az építőipar teljesítményének növekedésében az út- és autópálya-építések játszották a legnagyobb szerepet. Az év egészében, az árutermelő ágazatok hozzáadott értéke 4,4 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2005 IV. negyedévében 4 százalékkal, az év egészében 4,2 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokon belül az előző negyedévekhez hasonlóan a szállítás, raktározás, posta és távközlés hozzáadott érték 6,7 százalékos növekedése, számottevően meghaladta a GDP növekedési ütemét, elsősorban a közúti és légi szállítás teljesítményének bővülése következtében.

Szintén jelentősen, 4,8 százalékkal nőtt a kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág, továbbá 4,7 százalékkal a pénzügyi tevékenység és ingatlanügyletek hozzáadott értéke.

A GDP felhasználási oldalán, a növekedés legjelentősebb tényezője a nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában bekövetkezett változás volt. A IV. negyedévben az export növekedése 12,7 százalék volt, ugyanakkor az import ennél kisebb mértékben, 7,3 százalékkal emelkedett.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2005 IV. negyedévében a gazdasági növekedés 1 százalék volt. Az árutermelő ágazatok közül az építőipar 3,2 százalékos, a szolgáltatásoknál a szállítás, raktározás, posta, távközlés 1,5 százalékos növekedése volt a legjelentősebb.

A III. negyedévhez képest a háztartások fogyasztási kiadása 0,6 százalékkal emelkedett. A kormányzattól származó, természetbeni juttatások 0,1 százalékkal csökkentek, így a háztartások végső fogyasztása 0,3 százalékkal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 9,2 százalékkal csökkent. Az export 3,4 százalékkal emelkedett, az import pedig 1,2 százalékkal mérséklődött.