Összhang volt a legutóbbi kamatdöntésnél

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács február 27-én tartott legutóbbi kamatdöntő ülésén a 13 jelenlévő egyhangúan döntött a kamat változatlanul hagyása mellett - derül ki az ülés rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet pénteken tett közzé a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A döntés nyomán a jegybanki alapkamat 6 százalék maradt, ez a kamatszint szeptember 20-tól van érvényben. A tavalyi év elején 9,50 százalék volt a jegybanki alapkamat, amelyet kilenc egymást követő alkalommal csökkentett a monetáris tanács.

A testület március 20-án tárgyalja ismét a kamatok kérdését. A piacon többségben van az a vélemény, hogy a választásokig nem változik a kamatszint.

Az ülésen többen hangoztatták, hogy bár a bérek alakulása és a lakossági inflációs várakozások mérséklődő inflációs nyomásra utalnak, a romló költségvetési pozíció miatt szükségessé váló fiskális kiigazítás inflációs hatásai jelenleg még nem becsülhetőek meg.

Többen hangsúlyozták, hogy az egyensúlyi kockázatok miatt a magyar befektetések megítélése nem javult. Ez tükröződött a forintnak a többi regionális devizával szembeni relatív leértékelődésében és a hosszú kamatfelár növekedésében is. A hazai piacok éppen ezért nagyon érzékenyek lehetnek a jövőben a nemzetközi befektetetési klíma romlására - hangsúlyozták egyes felszólalók a két héttel ezelőtti ülésen.

A kamatok jövőbeli alakulását illetően többen úgy vélik, hogy a reálkamatok és a kamatprémium viszonylag magas szintjét a hazai egyensúlyi kockázatok indokolják. Mások szerint viszont a forintkamatok nemzetközi összehasonlításban még mindig az indokoltnál magasabbak, ezért a 2003-ban megemelt jegybanki kamatszint korrekciója még nem tekinthető lezártnak.