Csalódás a februári inflációs adat

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal nőttek az év első két hónapjában az  előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az adat meghaladta az elemzők várakozását, ami egyértelmű csalódás, és azt mutatja, hogy az áfacsökkentés hatása nem volt teljes mértékben érezhető.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak idén, februárban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az adóváltozásokat figyelmen kívül hagyva az infláció 4,4 százalék lett volna.

Az elemzők nagy bizonytalanság mellett, 0 százalékos havi és 2,3 százalékos 12 havi fogyasztói árváltozást prognosztizálnak. A havi maginfláció 0 százalék volt, az éves 0,6 százalék. Tavaly, februárban a 12 havi infláció 4,1 százalék volt, 2006 januárjában pedig 2,7 százalék.

Az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,4 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ezen belül, az idényáras élelmiszerek áremelkedése 40 százalékos volt. A tartós fogyasztási cikkekért, átlagosan 4,7 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 februárban.

A háztartási energia árai az átlagosnál kisebb mértékben (1,9 százalékkal) emelkedtek. Ezen belül a palackos gáz 4,3 százalékkal, az elektromos energia 2,7 százalékkal került többe, mint 2005 februárban. Az egyéb cikkek áremelkedése átlagot meghaladó, 3,2 százalékos volt, az üzemanyagok 10,4 százalékkal növekedtek. A szolgáltatások árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (3,7 százalék), ezen belül, a helyi tömegközlekedés 12,5, a szemétszállítás 6,1, a vízdíj 5,8 százalékkal drágult.

A februári adatok mindenképpen csalódást okoznak, egyértelműen látszik, hogy az áfa csökkentése nem jött át teljesen - értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A vártnál magasabb infláció kialakulásában kulcsszerepet játszottak az élelmiszerárak, azon belül is az idényáras élelmiszerek drágulása. A tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek árai az elvárhatónál kisebb mértékben csökkentek, a kereskedők feltehetően nem érvényesítík teljesen a forgalmi adó csökkentését. A háztartási energiaárak megfelelnek a várakozásoknak, mivel februárban már többnyire az idei első számlákat fizettük, és idén elmaradt a háztartási energia-áremelés. Az eddigi adatok alapján a Takarékbank ezévi inflációs prognózisát is megemeli, az éves átlagos infláció így várhatóan 2,2 százalék, a decemberi 2,4 százalék lesz.

A forint gyengülése hozzájárulhat a korábbi várakozásoknál magasabb infláció kialakulásához, amit az MNB meg fog említeni a következő kamatdöntő ülésen is - közölte az elemző. Az eddigi, a várakozásoknál magasabb infláció szintén említésre kerülhet a jegybank kommunikációjában. A következő kamatdöntő ülésen - az infláció alakulásától függetlenül is - a kamatemelés lehetőségére is számítunk, de ha nem romlik lényegesen tovább a piaci hangulat, a kamatemelést támogatók egyelőre még nem kerülnek többségbe.

[origo]/MTI