Áramtolvajok ellen küzd India

Vágólapra másolva!
Indiában az elhasznált villamos energia mintegy 40 százaléka illegálisan kerül a fogyasztókhoz, akik olykor a legszerényebb díjakat sem tudják megfizetni. Az áromlopásban azonban ipari fogyasztók és politikusok éppúgy részt vesznek, mint a nyomorgók.
Vágólapra másolva!

Az áramlopás bizonyítékait mindenki láthatja arrafelé. A nyomornegyedből vezető főutat villanyoszlopok sora keresztezi. Ahogy a vastagabb kábelek a villamos energia továbbítására szolgálnak, a legtöbb oszlopon sokkal vékonyabb huzalok áthatolhatatlan kuszasága sarjad különböző irányokba.

A hihetetlen mennyiségű önkényesen és illegálisan felhelyezett "lopókábel" miatt a villanyoszlopok egy kissé úgy festenek, mint túldíszített karácsonyfák. Ezek a vékony huzalok kiszipkázzák az energiát a távvezetékekből, és átszelve az utat a nyomornegyed lakásaihoz és üzleteihez vezetik azt, ahol sikátorok útvesztőjében mindenfelé gyerekek és állatok szaladgálnak. Úgy tűnik, a legtöbb háztartás itt illegális kapcsolattal rendelkezik az országos villamosenergia-hálózathoz, alkalmilag azonban egy-egy legális fogyasztó is akad - számol be a BBC.

Nemzeti probléma

Hasonló látványban lehet részünk Delhi sok részén. A legutóbbi hivatalos felmérés szerint az indiai fővárosban szolgáltatott villamos energiának mintegy 42 százaléka tűnik el "hálózati veszteségek" során, ami azt jelenti, hogy ekkora mennyiséget használnak el úgy, hogy nem fizetnek érte. Magyarul ellopják. A helyzet India más részein egy kicsivel jobb. Három évvel ezelőtt a probléma még komolyabb volt, a "hálózati veszteségek" akkor a szolgáltatott villamos energia több mint ötven százalékára rúgtak.

Teljesen megbízható számok ugyan nem állnak rendelkezésre, de a legpontosabb becslések szerint az ország villamosenergia-fogyasztásának harmadáért-feléért nem fizetnek. Nincs másik ország, amely hasonló arányú bevételkiesést szenvedne el. Még Kínában is, Ázsia másik emelkedő gazdasági óriásában, a nemzet energiakészletének nem több mint 3 százaléka vész el lopás miatt.

A nyomornegyedek lakóinak az áramvezetékekre való "maszek" rákapcsolódásai a leginkább látható jelei India energialopási válságának, de az ország energiaszektorát kissé tüzetesebben szemügyre véve még nagyobb problémák bontakoznak ki. A középosztálybeli háztartások a mérőóra meghamisításával oldják meg, hogy kevesebbet fizethessenek, mint amennyit fizetniük kellene, mondja Szangeta Robinson, az Észak-delhi Áramszolgáltató tisztviselője (amely egyébként a Tata energetikai óriás leányvállalata).

Fotó: EPA
Ha elment az ellenőr, visszakerülnek a privát vezetékek

Egy másik óriási veszteségi forrás az ipari vállalatok áramlopása - jóllehet, erre nézve senkinek nincsenek konkrét adatai. Gires Szant szerint, aki egy civil szervezetnek dolgozik, a probléma a korrupcióból származik; a képviselők anyagi érdekeltségük miatt szemet hunynak a törvénytelenségek fölött. Mivel senki sem fizeti szívesen a közüzemi számlákat, a politikusok gyakran elnézőek az állami bevételek elmaradásával szemben, az áramszolgáltatót egyfajta szavazatnyerő gépként felfogva. Az ipari energia lopásával összefüggő korrupció - jobb híján - a személyes meggazdagodás lehetőségét nyútja a politikusok számára, ahogy a köztisztviselők és a közszolgáltatók hivatalnokai számára is.

A politikai vonatkozás a vidéki területeken a legmarkánsabb. India villamosenergia-fogyasztásának legkevesebb 20 százalékát a földművesek öntözőrendszerei teszik ki. Gyakran ingyen áramot is kapnak, vagy igen alacsony terheket fizetnek, amelyek nincsenek arányban az elfogyasztott villamos energia mennyiségével. A politikusok számára az erőteljes agrárlobbit figyelmen kívül hagyni több mint nehéz ügy vidéken, ahol a népesség többsége még mindig a földművelésből teremti elő a kenyérre valót.