Boszorkányüldözés a lengyel jegybanknál

Vágólapra másolva!
Valóságos boszorkányüldözésbe kezdett a lengyel kormányzat Leszek Balcerowicz, a lengyel jegybank elnöke ellen. Balcerowicz nem engedte be a lengyel bankfelügyeleti bizottságba a kormány jelöltjét. A lengyel kormányt kívülről támogató kis populista pártok már régóta követelik a sokkterápa atyjaként ismert Balcerowicz fejét - jelentette a PoloniaPress. A kormány vizsgálóbizottságot hoz létre a lengyel bankfelügyelet döntéseinek felülvizsgálatára. Az Európai Bizottság felszólította a lengyel kormányzatot a jegybank függetlenségének biztosítására.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban szabályos boszorkányüldözésbe kezdett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, amely a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) elnökére, Leszek Balcerowiczra zúdít össztüzet - írja a PoloniaPress. Első lépésként a PiS parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a bankfelügyelet (KNB) és az antitröszt bizottság (UOKiK) rendszerváltozás óta hozott döntéseinek - élükön a bankprivatizációkkal - a felülvizsgálására. A kormányt kívülről támogató két kis szélsőséges párt - a Lengyel Családok Ligája (LPR) és az Önvédelem - már rég óta korlátozni szeretné az NBP és az általa irányított bankfelügyelet önállóságát. Roman Giertych, az LPR vezetője egyenesen esküszegéssel és hatalommal való visszaéléssel vádolja a jegybank elnökét.

A lengyel gazdaság megmentőjének, a sokkterápia atyjának tartott Leszek Balcerowicz, mint liberális politikus mindig is megosztó személyiségnek számított, és a támadások középpontjában állt. Most azzal provokálta ki a kormányzó erők támadását, hogy nem volt hajlandó az olasz UniCredito tulajdonában levő két lengyel bank, a BPH és a Pekao összeolvadásának engedélyezésével foglalkozó Lengyel Bankfelügyelet (KNP) bizottságának munkájába bevonni a kormány jelöltjét, Cezary Mech pénzügyminiszter-helyettest. Márpedig a kormány minden áron meg akarja akadályozni az olasz bank lengyel érdekeltségeinek összevonását, mivel túlsúlyba - szinte monopol-helyzetbe - kerülnének a lengyel pénzpiacon. Balcerowicz lépését maga a Miniszterelnök vádolta meg, a TVN 24 televízió nyilvánosságán keresztül elfogadhatatlannak minősítve azt. Zyta Gilowska pénzügyminiszter pedig még ennél is tovább ment: jogtalannak nevezte a jegybank elnökének döntését.

Az ügy miatt az Európai Bizottság gazdasági és monetáris politikai biztosa, Joaquín Alumunia nyilatkozatban szólította fel a varsói kormányt, hogy biztosítsa a központi bank függetlenségét. Kijelentette: az Európai Bizottság ellenezni fog minden lépést, amely az NBP önállóságát korlátozná. Szakértők szerint Varsó ellenállása a strukturális alapok folyósításának leállítását is maga után vonhatja. Alumunia azt is hangsúlyozta, hogy "A központi bank függetlenségének elve nemcsak az eurózónához tartozó országokra, hanem az egész EU-ra vonatkozik".

A PiS ennek ellenére olyan 9 tagú parlamenti vizsgálóbizottság felállítása mellett foglalt állást, amelyben a kormányt támogatók többségére támaszkodva érvényt kívánnak szerezni a bankprivatizációs ügyek kivizsgálását célzó törekvésüknek, amitől azt is remélik, hogy sikerül megakadályozniuk az UniCreditonak zöld utat adó bankfelügyeleti döntést.

Balcerowicz ugyanakkor egyértelművé tette, hogy az UniCredito követelése lengyel érdekeltségeinek összeolvadására összhangban van az EU jogszabályaival, és éppen ezért a bankfelügyelet független döntést kell, hogy hozzon a kérdésben.

A kormány minden lehetséges eszközt bevet Balcerowicz megfélemlítésére. A bankelnök szerdán bejelentette, hogy a belbiztonsági szolgálattól levelet kapott. A titkosított dokumentum tartalmát azonban nem hozta nyilvánosságra. A bankfelügyelet szerdai ülésén - melyen egyébként részt vett Zyta Gilowska pénzügyminiszter és Alessandro Profumo, az UniCredito Italiano elnöke is - Balcerowicz hangsúlyozta, hogy a gazdaság szabadsága és a személyi tulajdon minden körülmények között megvédendő, és amennyiben a politika megsértené a nemzeti bank függetlenségét, az leginkább a legszegényebbeket sújtaná, mivel a jegybank őrködik a Zloty értékállósága felett. "Ennek az intézménynek a vezetőjét politikai testület elé hurcolni példátlan lépés lenne" - figyelmeztetett.

A bankfelügyelet ugyanakkor három hétre elnapolta a döntést az UniCredito ügyében. Csütörtöki hír szerint Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök viszont pénteken fogadja az olasz bank elnökét.