Továbbra is dinamikusan nő az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Januárban az ipari export 22,1 százalékkal volt magasabb a 2005 januárinál, az exportteljesítmény kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta: a villamos gép- és műszergyártás, valamint a járműgyártás.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés 2006 januárjában 13,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 11 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 1,3 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatok alapján. Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

Az ipari termelés tavaly januárban, szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva, egy hónap alatt 0,7 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest - munkanaphatástól megtisztítva - 2,8 százalékkal emelkedett.

Az idei év első hónapjában az ipari export 22,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, a növekedési ütem kétszerese volt a 2005 évinek. A januári exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a kivitel négytizedét képviselő villamos gép-, műszergyártás exportvolumene 17,2 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari kivitelből egynegyeddel részesülő járműgyártás 36,3 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar januári, belföldi értékesítése 7,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a tényleges növekedésen túl, az alacsony bázis eredménye is.

Januárban a feldolgozóipar termelése 15,4 százalékkal emelkedett, a bányászaté 26,3 százalékkal csökkent 2005 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 0,5 százalékkal haladta meg a tavalyi bázist.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 78,8 százalékkal a csekély súlyt képviselő bőrtermék, lábbeli gyártása bővült. Az alág teljesítményéhez a kimagasló exportértékesítés is hozzájárult.

A feldolgozó-ipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás termelése 40,6 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a nagy mértékű export-értékesítésen túl, a növekvő belföldi eladásoknak köszönhetően is. Számottevő bővülést regisztráltak a vegyianyag gyártásában (24,1 százalék). Jelentősen, 24 százalékkal nőtt a gép- és berendezés gyártás alág termelése.

A feldolgozó-ipari termelés közel egyharmadát képviselő, villamos gép- és műszergyártás januárban 18,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az előző hónapok csökkenő tendenciájával ellentétben, a feldolgozó-ipari termelés, mintegy egytizedét képviselő élelmiszer, ital- és dohánygyártás kismértékben, 2 százalékkal nőtt.

A feldolgozó-iparban, 2006 januárjában négy alágban regisztráltak visszaesést, a legnagyobb mértékben, 13,3 százalékkal a textília, textiláru gyártás csökkent.

Januárban a megfigyelt feldolgozó-ipari ágazatok összes új rendelése 22,9 százalékkal bővült 2005 azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések kiugróan, 32,2 százalékkal, és az új export-megrendelések is jelentősen, 21 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KSH jelentése szerint az egy főre jutó ipari termelés, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében, az év első hónapjában - 3,2 százalékos létszámcsökkenés mellett - 17,6 százalékkal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában.

Az év első hónapjában Magyarország hét területi egysége közül, ipari termeléscsökkenést csak egy régióban, a dél-dunántúliban (4,7 százalékot) regisztrált a KSH. A legnagyobb mértékű volumenbővülés az észak-magyarországi (29,4 százalékkal), valamint az észak-alföldi régióban (25,1 százalékkal) volt megfigyelhető.