Vágólapra másolva!
A vártnál jobban alakuló áfabevételek szorították a hivatalos prognózis alá a februári államháztartási hiányt - derült ki a Pénzügyminisztérium sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A második hónap részletes adatai szerint a 376,1 milliárd forintos kéthavi bevétel a felső áfakulcs csökkentése ellenére is elérte a tavalyi bevételek szintjét, amihez az is hozzájárult, hogy februárban 22,8 milliárd forinttal teljesült túl a PM előrejelzése. Katona Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára szerint a vártnál nagyobb forgalmiadó-bevétel hátterében a GDP és az ipari termelés növekedése mellett a szigorúbb ellenőrzések és a várakozásoktól jelentősen elmaradó lakástámogatási kifizetés is nagy szerepet játszott - írja a Napi Gazdaság.

Februárban mindössze 1,3 milliárd forintot fizetett ki az állam - a 216 milliárd forintos előirányzat alig több mint fél százalékát -, ennek hátterében a tavalyi keret terhére 2006-ra átnyúlt kiutalások állnak. Az első két hónap 4,5 százalékos kifizetése alapján ezen a költségvetési soron akár 10 milliárdos nagyságrendű megtakarítás is elérhető lesz - Katona erről lakonikusan csak annyit mondott, hogy félévkor talán már meg lehet mondani, sor kerülhet-e erre. Az NA Rt. hiteleinek átvállalására még az első félévben sor kerülhet, a tavaly év végi 177 milliárd forintos kölcsönök után idén 238 milliárd forint értékben.

A forintpiac láthatóan megnyugodott. Az elmúlt hetek volatilitása elsősorban külföldi okokra volt visszavezethető, de a pánik elmúltát már jelezte a tegnapi jelentős túljegyzéssel zárult állampapír-aukció is - mondta Katona Tamás. Az államtitkár szerint, ha az MNB valóban inflációs és nem árfolyamcélt követ, akkor a hétfői monetáris tanácsi ülésen nincs szakmailag indokolható ok a kamatemelésre.