Megerősítette az észt A-t a Fitch

Vágólapra másolva!
Megerősítette Észtország "A" szintű besorolását a Fitch londoni hitelkockázat-elemző. A Fitch az ország "kivételes" költségvetési teljesítményeivel, és az államháztartási többlettel indokolja a besorolást. Ugyanakkor a nagy londoni elemzők egyaránt úgy látják, hogy a felgyorsuló infláció miatt egyre kevesebb az esélyes a baltiak 2007-2008-as euró-csatlakozására.
Vágólapra másolva!

Megerősítette kedden Észtország elsőrendű "A" szintű, pozitív kilátású szuverén adóskockázati osztályzatát a Fitch Ratings a "kivételes" költségvetési teljesítményre hivatkozva, közölte ugyanakkor, hogy az eredetileg jövőre tervbe vett észt eurócsatlakozás egy éves csúszását valószínűsíti.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni elemzése szerint az észt besorolást a gyors gazdasági növekedés, a nyitott, rugalmas gazdaság és a Nyugat-Európával való konvergencia támasztja alá. Az észt gazdaság kibocsátása tavaly reálértéken 9,6 százalékkal nőtt, és a növekedési ütem még legalább egy éven át meg fogja haladni a hosszú távra becsült 6-7 százalékos tényleges potenciált.

Az államháztartás többletben van, és ez várhatóan így is marad, függetlenül az idei elnökválasztás és a 2007-ben esedékes parlamenti választások eredményétől, áll a Fitch keddi elemzésében. A hitelminősítő szerint a "kivételes költségvetési konzervativizmus" révén a GDP-érték 5 százaléka alá csökkent az államadósság - ez a legalacsonyabb arány az EU-ban -, ami igen komoly adósbesorolási erősség.

A személyi és pártrivalizálások ellenére a gazdaságpolitika széleskörű konszenzuson nyugszik, Észtország a Transparency International kimutatása szerint a legkevésbé korrupt ország Kelet- és Közép-Európában, a Heritage Foundation tavalyi gazdasági szabadságindexén pedig a világ negyedik legszabadabb gazdasága, áll a Fitch elemzésében. A cég szerint mindezzel együtt is, a felgyorsult infláció miatt veszélybe került Észtország azon szándéka, hogy az első új euróövezeti tagok között már jövőre csatlakozzon a valutaunióhoz. A Fitch a 2008. januári csatlakozást tartja valószínűbbnek.

A baltiak egy-két éven belüli eurócsatlakozását mindinkább megkérdőjelezi a londoni elemzői közösség, főleg az inflációs kritérium nem teljesítése miatt. A Standard & Poor's azt írta nemrégiben kiadott londoni elemzésében, hogy Lettország sem tudja tartani az általa kitűzött 2008-as eurócsatlakozási céldátumot a túl magas infláció miatt. Nemrégiben a Fitch Ratings azt valószínűsítette térségi jelentésében, hogy "a minden maastrichti követelményt kényelmesen teljesítő", 2007-es belépést célzó Litvánia is eleshet az egy éven belüli euróövezeti csatlakozástól az infláció valamelyes felgyorsulása miatt, jóllehet inflációja eddig alatta volt a valutauniós jegybank árstabilitási küszöbének, amelyet évek óta "maga az euróövezet is átlép".

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege annak a véleményének adott hangot, hogy az euróövezet "egyáltalán nem is látja szívesen" az új belépőket, és az euróövezeti jegybank valószínűleg sokkal szigorúbban fogja érvényesíteni a maastrichti feltételrendszert az euróövezetbe már jövőre belépni szándékozó Litvánia és a többi új EU-tagország esetében is, mint az alapító tagok felvétele idején.