Most kell pályázni komoly pénzekért

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben sokat lehet hallani arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terven belül, a következő években eurómilliárdok áramlanak a magyar gazdaságba. Az uniós források mellett azonban vannak kizárólag hazai finanszírozású pályázatok is - az [origo] az önkormányzatok számára fennálló, költségvetési források lehetőségei között nézett szét.
Vágólapra másolva!

A tisztán hazai finanszírozású, önkormányzatok által igényelhető támogatások kivétel nélkül vissza nem térítendőek, és általában mindegyikhez kell némi saját önrész (10-70 százalékig) is. Az ilyen jellegű pályázatokat jellemzően az energetika, a munkaügy, az egészségügy, a gyermek- és ifjúsági ügyek, a regionalitás és egyéb, kulturális projektek támogatására írják ki. Az önkormányzatok összeségében közel kétmilliárd forint hazai forrásból részesülhetnek a különféle pályázatok révén. Nem árt sietni a támogatások igénylésével, a legtöbb pályázat benyújtási határideje ugyanis március végén lejár. A pályázatok egy része országos érvényű, más része területi, regionális, megyei szinten pályázható. A pályázatokról, az igénylés feltételeiről részletes tájékoztatást nyújt az Országos Területfejlesztési Hivatal Pályázati Információs Központja.

Energetika

Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésére, felújítására és a lakóépületek környezetének felújítására írt ki pályázatot a Regionális Fejlesztésért és Felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. A pályázat szempontjából iparosított technológiával épült lakóépületeknek tekintendő a panel, a blokk, az alagútzsalu, az öntöttfalas, a vasbeton vázas és egyéb, előregyártott technológia felhasználásával épült lakóépület. A támogatással hő- és vízszigetelésre, nyílászárók cseréjére, a fűtési és az egyéb épületgépészeti rendszerek felújítására kerülhet sor. Emellett, a támogatás a lakóépületek közvetlen környezetében lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok korszerűsítésére, felújítására is igénybe vehető. A támogatás mértéke, a bekerülési költség maximum harmada, de lakásonként, legfeljebb 50 000 forint lehet. A pályázati határidő: szeptember 29.

A helyi önkormányzatok energiagazdálkodásának felmérése javítására írt ki pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A pályázatot, a gazdasági tárca felhatalmazása alapján, az Energia Központ Kht. kezeli, a finanszírozásban az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP) és a Globális Környezetvédelmi Alap (GEF) is részt vesz. A támogatás célja, az önkormányzati energetikai veszteségfeltáró vizsgálatok és megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozása, energia-hatékonysági beruházások megvalósításának céljából. Az utólagos finanszírozással igényelhető támogatás, az adott projektnek legfeljebb 80 százalékát fedezi. Az így elnyerhető összeg 2 és 5 millió forint között változik, a pályázat benyújtási határideje 2006. április 30.

Munkaügy

Megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújt vissza nem térítendő költségvetési támogatást a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázat, amelyre március 31-ig lehet jelentkezni. A pályázat célja a munkáltatók foglalkozási rehabilitációs tevékenységének segítése, az egészségi állapotuk, illetőleg fogyatékosságuk jellege miatt, nyílt munkaerő-piacon nem foglalkoztatható személyek munkavégzésének elősegítése. A leadási határidő március 31., támogatásként, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költségek legfeljebb 80 százaléka téríthető meg.

Humán erőforrás fejlesztésére igényelhető támogatás a Közép-Dunántúlon. A pályázat célja a régióban működő gyermek és ifjúsági szervezetek képzési programjainak támogatása, ami a szervezet tagjainak, önkéntes segítőinek szakmai előrelépését szolgálja. A közel 2 millió forintos keretből azon önkormányzatok részesülhetnek, amelyek legalább 25 százalék önrészt képesek biztosítani; az elnyerhető támogatás maximális összege 300 000 forint, a pályázat benyújtásának határideje március 30.

Egészségügy

Egészségügyi jellegű célokra (drogprevenció, játszóház, turistaházak) 500 millió forintot meghaladó keret áll rendelkezésre, a pályázat kiírója minden esetben az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM).

www.switzerlandtourism.ch
Természetjárás céljára szolgáló belföldi szálláshelyek fejlesztésére 178 milliós keretet biztosítanak

Tematikailag némileg határterületet foglal el a természetjárás céljára szolgáló, belföldi szálláshelyek fejlesztésének támogatására kiírt pályázat. A 178 milliós keretből gazdálkodó, vissza nem térítendő forrásokat biztosító alap, legalább 50 százalékos önrészt igényel, és 0,5 valamint 5 millió forint közötti összeg nyerhető el általa. Azon szálláshelyek pályázhatnak, amelyek a nem üzleti célú, szabadidős szálláshelyekről szóló 173/2003. (X. 28.) kormányrendelet hatálya alá tartoznak.

Kábítószerügyi egyeztető fórumok megalakulására, valamint működésük fejlesztésére, és a drogprobléma kezelését célzó, helyi stratégiák előmozdítására igényelhető 500 000 és 2 millió forint közötti értékben támogatás, legalább 10 százalékos önrésszel. A 145 millió forintos kerettel rendelkezésre álló forrás, március 28-ig pályázható. A tárca kimondottan a kábítószer-fogyasztás visszaszorításával foglalkozó szervezeteket is támogatja pályázataival; erre a célra, összességében 170 millió forintos keretet biztosítanak. A támogatás a fejlesztéssel, bővítéssel, működéssel összefüggésben felmerült költségek fedezetére, ezen belül, például közüzemi számlák kiegyenlítésére, személyi juttatásokra igényelhető. A március 24-ig leadható igényléseknek legalább 10 százalékos önrészt kell felmutatniuk, és 100 000, illetve 4,5 millió forint közötti összeg nyerhető el. A kábítószer probléma kezelésével foglalkozó szakanyagok támogatására, külön 25 millió forintos keret áll rendelkezésre az ICSSZEM forrásában. A támogatás legfeljebb a kiadások 80 százalékát fedezi; vagyis 200 000 és 3 millió forint közötti összeg nyerhető el. A benyújtási határidő március 28.

A mobil játszóházi szolgáltatás támogatására és a szolgáltatás igénybevételére, szintén pályázatot írt ki az ICSSZEM, ennek keretösszege 1,5 millió forint. A támogatás célja, a játékkultúra színvonalának emelése és a játéktevékenység fejlesztése a 3-14 évesek körében. A leadási határidő: március 24. és április 10. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 300 000 és 1,5 millió forint között változik.