Jogi lépések az uniós dömpingvám ellen

Vágólapra másolva!
A dömpingvámot visszautasító kínai illetékesek jogi lépéseket terveznek az uniós döntés ellen. A kínai és vietnami cipőgyártók az európai ügyvédek kifizetésére egy 300 ezer eurós alapot terveznek összegyűjteni.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai illetékesek egybehangzóan visszautasították az Európai Unió által a bőrcipők bevitelére tervezett dömpingvám kivetését.

Véleményük szerint a döntés ellentétben áll a szabad kereskedelem alapelveivel, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előírásaiba ütközik.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió április 7-től dömpingvámot tervez a kínai és vietnami bőrcipőkre. A következő öt hónapban fokozatosan emelik a vámtételt. A kínai cipők esetében ez 19,4 százalékot, a vietnami cipőknél pedig 16,8 százalékot jelent.

Mennyiségi korlátozást ezentúl sem alkalmaznak. Az öt hónap alatt az EU szakértői folyamatosan figyelik a bevitel alakulását, majd fél év elteltével eldöntik, hogy tovább, akár öt évig is érvényben maradjanak-e a vámok.

Az Európai Bizottság azzal indokolja döntését, hogy az ázsiai cipők rendkívül alacsony ára veszélyezteti az európai cipőipart és a munkahelyeket.

A bizottság vizsgálata szerint az Európai Unióban tavaly eladott cipők fele Kínából érkezett. A bőrcipők bevitele 1000 százalékkal nőtt 2001 óta. A vietnami bevitel 2001 és 2005 között 95 százalékkal emelkedett. A cipők ára átlagosan 28 százalékkal csökkent az elmúlt négy évben.